Direktor Granične policije BiH Zoran Galić - Foto: SRNA
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da se, ublažavanjem restriktivnih mjera u susjednim zemljama i BiH, očekuje povećanje broja ilegalnih migranata, zbog čega je formiran poseban tim policijskih službenika koji će na području Zvornika zaštititi granicu BiH.

- Već sada je na području Zvornika sve veći broj migranata koji pokušavaju ilegalno preći granicu. Zato smo formirali poseban tim policijskih službenika na tom području i preraspodjelom vlastitih snaga, te svim raspoloživim sredstvima ulažemo maksimalne napore u zaštiti granice - izjavio je Galić povodom sve češćih slučajeva otkrivanja migranata prilikom pokušaja da ilegalno uđu u BiH.

Granična policija je saopštila da su pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorije BiH, danas spriječili još jedan slučaj krijumčarenja ilegalnih migranata iz Srbije u BiH.

Riječ je o šest ilegalnih migranata koje su dvojica državljana BiH pokušala prokrijumčariti u vozilu, a koji su otkriveni u mjestu Kozluk na području Zvornika.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje lica, protiv osumnjičenih će biti dostavljen izvještaj ovoj instituciji.

U toku je dalji rad na ovom slučaju i utvrđivanju identiteta i porijekla ilegalnih migranata.

U protekla 24 časa pripadnici ove jedinice su na više lokacija u svojoj zoni odgovornosti od ilegalnog prelaska granice BiH odvratili 91 ilegalnog migranta koji su iz pravca Srbije pokušali ući na teritoriju BiH.