Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da podrška odgovarajućih nadležnih institucija, policijskih organa i agencija na granici može desiti samo u slučaju da postoji ozbiljna opasnost po opštu bezbjednost, što je utvrdio nadležni organ.galic-podrska.jpg

Iz Granične policije BiH potvrdili su za Glas Srpske da su vršeni određeni pritisci da se potpiše sporazum sa Ministarstvom bezbjednosti kojim bi se omogućilo da na istočnu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom dođu i pripadnici policije iz Federacije BiH.

Prema tim navodima, za dolazak policije FBiH na granicu sa Srbijom ne postoje nikakve zakonske pretpostavke.

Galić je za rekao da tek u slučaju da nadležni organ utvrdi da postoji ozbiljna opasnost po opštu bezbjednost Ministarstvo bezbjednosti BiH, u dogovoru sa nadležnim agencijama i predstavnicima entitetskih vlasti, može zahtijevati nešto slično.

On je pojasnio da se u predloženom spornom sporazumu, koji mu je proslijeđen iz Ministarstva bezbjednosti BiH, navodi pojam "istočna granica BiH".

U Graničnoj policiji BiH su objasnili da iz ovog sporazuma nije jasno na koji dio teritorije BiH se odnosi s obzirom na to da pojam kao takav nije korišten u pozitivnim zakonskim propisima koji tretiraju oblast granične kontrole.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je ranije da ima saznanja i informacije da su pojedinci pokušali da izvrše određen pritisak na direktora Granične policije BiH Zorana Galića kako bi na granicu Srpske bili dovedeni policajci iz FBiH.

Potvrdio je da su pritisak izvršili predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, te ministri Dragan Mektić i Mirko Šarović.