Direktor Granične policije BiH Zoran Galić - Foto: SRNA
Direktor Granične policije Zoran Galić rekao je da je ovoj policijskoj agenciji potrebno 1.300 policijskih službenika, kako bi bile zaštićene sve kritične tačke nezakonitih prelazaka.

- Granična policija radi u skladu sa pravilnikom koji je nepromijenjen gotovo 20 godina. Prema tom pravilniku nedostaje nam 340 policijskih službenika za obavljanje redovnih aktivnosti u kontroli granice, međutim, kako bi se zaštitile sve kritične tačke, potrebno je 1.300 - istakao je Galić.

Prema njegovim riječima, Granična polcija se još bori da se popune barem radna mjesta predviđena starim pravilnikom, jer konstantnim nedostatkom policijskih službenika ne može adekvatno zaštiti granicu BiH.

Galić je naveo da problem nastaje i kada Savjet ministara da saglasnost za prijem recimo 100 policijskih službenika, a dok prođe konkursna procedura i njihovo školovanje, isti broj službenika ode u penziju.

- Zbog toga smo i predlagali izmjene pravilnika jer njime nisu predviđeni globalni izazovi i potrebno ga je mijenjati - istakao je Galić za hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH, te dodao da se Granična policija suočava i sa nedovoljnom opremljenošću materijalno-tehničkim sredstvima.

Govoreći o ilegalnim migrantima, Galić je naveo da je privremeno oslabljen migracijski pritisak, kao i inače u zimskom periodu, te da su pripadnici Granične policije prošle godine spriječili ulazak 12.000 lica u BiH.

Galić je istakao da je najveći pritisak na istočnom dijelu granice, iz smjera Srbije i Crne Gore, te dodao da je među ilegalnim migrantima najviše državljana Pakistana, Avganistana i Maroka.