Dževad Galijašević - Foto: RTRS
Lider SDA Bakir Izetbegović stavio je Bošnjake iz BiH u funkciju ratova NATO pakta, smatra stručnjak za bezbjednosti Dževad Galijašević.

- To je njegov adut. Dakle, evo vam Bošnjaci, oni su vojska NATO-a, a zauzvrat moramo slomiti Srbe i Hrvate u BiH - rekao je Galijašević komentarišući izjavu Izetbegovića da u BiH ima 60 odsto "probosanskih snaga" i da se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski bori i za BiH.

On je dodao da je riječ o Muslimanskom bratstvu, Al Kaidi, Islamskoj državi, jer na te snage lider SDA ozbiljno računa.

Galijašević je za TV Pink rekao da je Izetbegović, u svom zadnjem intervjuu, poslao naročito opasne poruke, pokazao da mu Dejtonski sporazum ništa i da konstitutivnost naroda, Srbi i Hrvati ne znači ništa.

Politički analitičar Dragomir Anđelković je istakao da nisu problem izjave Izetbegovića već zapadni centri moći, te naveo da su od onoga šta priča lider SDA mnogo ozbiljnije poruke američkih zvaničnika, koji posjećuju region i ističu da od Srbije očekuju – distanciranje od Rusije, podršku reformama u BiH, odnosno centralizaciji BiH da bi bio nastavljen evroatlantski put BiH.

Anđelković je istakao da je jasno da raspakivanje Dejtona nije moguće bez rata, ali da smatra da do rata neće doći, jer ga srpska strana ne izaziva a oni koji o tome pričaju nisu spremni da snose posljedice.

On je ukazao na potrebu jedinstva Banjaluke i Beograda, da ta sloga mora da bude apsolutna.

- U svemu moramo da podržimo Banjaluku u duhu Dejtona. Banjaluka je bitna za nas kao bilo koji drugi grad u Srbiji - poručio je Anđelković.

Direktor izdavačke kuće "Filip Višnjić" Dejan Mastilović istakao je da Srbi u BiH nikada neće dati saglasnost na unitaru BiH, kao i da u BiH nema 60 odsto muslimana, kao što tvrdi Izetbegović, nego ih je ispod 50 odsto.

- Njih su rastjerali Bakir Izetbegović i njegova vlada po zapadnim zemljama. U Sloveniji ih danas ima 200.000, a bilo ih je 10.000 za vrijeme socijalizma. Muslimani nisu većina u BiH, nego su većina Srbi i Hrvati - naglasio je Mastilović, navodeći da danas ima više muslimana u Norveškoj, nego u nekim kantonima u FBiH.