Dževad Galijašević - Foto: RTRS
Britanci planiraju agresivne akcije i vojnoobavještajne provokacije i žele da iskoriste obavještajnu matricu koju grade o "velikoj ruskoj prijetnji" i "zloćudnim i agresivnim akcijama", kako bi srušili politički i ustavni položaj Republike Srpske, fizički uklonili njene najvažnije nosioce institucionalnih ovlaštenja i srušili Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Za takvu akciju, ukazao je Galijašević, treba im snažnije prisustvo i tu operaciju okupacije BiH žele da opravdaju ugovorima sa Euforom, kroz operaciju "Altea", zatim direktnim ugovorima sa komandom NATO-a u Sarajevu, pa i sporazumima sa Oružanim snagama BiH o neophodnoj obuci pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Riječ je o zloćudnim planovima destabilizacije BiH - ocijenio je Galijašević za Srnu, komentarišući nedavne izjave britanskog ministra spoljnih poslova Elizabet Tras prilikom posjete BiH kada je govorila o "malignom uticaju Rusije", te u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara pozivala BiH da podrži Ukrajinu.

On je istakao da bi bilo pogrešno vjerovati da je Trasova neobaviještena i da nije upućena u završenu obuku koju su upravo britanski specijalci obavljali u Oružanim snagama BiH.

Galijašević je podsjetio da je već početkom rata u BiH britanska obavještajna služba poslala na teren Gregorija Ronalda, Bojdela /Vernana/ Alen-Filipa i Leslija Dadida Edvina iz obavještajnog centra u Bristolu /Velika Britanija/ da muslimane okupljene oko mudžahedinskih formacija obuče tehnikama vjerskog nasilja i rukovanja minsko-eksplozivnim sredstvima.

Paralelno sa ovom vrstom obuke, još u toku rata američka Vlada je ovlastila paramilitarnu organizaciju MPRI da muslimansku i hrvatsku vojsku obučava kroz posebno osmišljen programski sadržaj i operaciju koja je dobila jedinstven naziv "Opremi i Obuči".

- Ova vrsta obuke i princip naoružavanja i opremanja nastavljeni su punih 10 godina poslije rata i trajali i bili primijenjeni na vojsku muslimansko-hrvatske federacije sve do integracije vojnih potencijala i formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH u januaru 2006. godine - naveo je Galijašević.

Praktično, rekao je on, Oružane snage BiH su kroz složene programe NATO-a u BiH, ali i razne britanske operacije -poput operacije "Padobran" iz 2014. godine završile obuku o onom što se primjenjivalo u Ukrajini poslije 2014.

- Ono što je najavila ministar inostranih poslova jeste, u stvari, pokazivanje namjere britanskih oružanih snaga i obavještajno-bezbjednosne zajednice da povećaju svoje prisustvo i da ubacivanje velikog broja pripadnika specijalnih snaga opravdaju navodnom novom obukom Oružanih snaga BiH - zaključio je Galijašević.