Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić smatra da je situacija u vezi sa pojavom sedam novih slučajeva virusa korona u Srpskoj ozbiljna, ali da građani ne treba da paniče i da stvaraju zalihe životnih namirnica jer na tržištu nema nestašica.

poskupljenja-korona.jpg

"Situacija je ozbiljna, ali, ukoliko svi građani poštuju mjere koje su prezentovali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, možemo da prevaziđemo stanje u kojem se nalazimo", rekla je Gašićeva.

Ona je navela da građani treba da izbjegavaju javna okupljanja, vode računa o higijeni, te da ukazuju djeci na neophodno ponašanje.

Gašićeva je rekla za ATV da je imala sastanak sa predstavnicima većih trgovačkih lanaca, Privredne komore i Inspektorata Republike Srpske, te da je više od 70 odsto lokalnih zajednica dostavilo podatke o stanju na tržištu koji pokazuju da je situacija uredna.

"Trgovci su nas uvjerili da je stanje njihovih zaliha uredno i da mogu da odgovore svim potrebama našeg tržišta", istakla je Gašićeva.

Ona je ukazala da, ukoliko bude poskupljenja određene robe na tržištu, Vlada Republike Srpske može da interveniše u skladu sa Zakonom o interventnim nabavkama.

"Osim maski, za koje je prijavljeno da je bilo poskupljenja u apotekama, trenutno nemamo zvaničnih informacija o nekim značajnijim promjenama cijena", rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da resorno ministarstvo prati stanje u privredi zbog eventualnih posljedica, kojih će sigurno biti.