Vaučer (foto: vladars.net) -
Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je Srni da se projekat izdavanja turističkih vaučera pokazao uspješnim, te da je značajno doprinio i boljem pozicioniranju domaćih turističkih potencijala i ponude na domaćem tržištu.

Gašićeva ističe da je projekat ukazao i na to da građani Srpske veoma malo poznaju turističku ponudu svoje zemlje i svega što ona nudi, te naglašava ida je opredjeljenje Ministarstva da u narednom periodu ovaj projekat zaživi kao podrška domaćem turizmu.

- Iako su na samom početku mnogi bili skeptični prema ovom projektu, broj realizovanih vaučera, ali i privrednih subjekata koji su uključeni, a to je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija, kao i odlične povratne informacije od korisnika vaučera, govore u prilog tome koliko je ovaj projekat uspješan - smatra Gašićeva.

Ona navodi da podaci pokazuju da je kroz projekat turističkih vaučera izdato 46.948 vaučera vrijednosti od po 100 KM za smještaj u ugostiteljskim objektima, koji posluju na području Republike Srpske.

- Interesovanje naših građana variralo je zavisno od turističke ponude domaćih destinacija, pa su tako naši građani najviše turističkih vaučera iskoristili u banjskim centrima, te smještajnim kapacitetima na olimpijskoj planini Jahorina, u Hercegovini i Višegradu - kaže Gašićeva.

Ona napominje da je ovaj projekat, uz subvencionisanje troškova boravka građana, doprinio i boljem pozicioniranju domaćih turističkih potencijala i ponude na domaćem tržištu.

- Zbog ograničenja putovanja u inostranstvo, turističke agencije su se kroz ovaj projekat okrenule prodaji aranžmana unutar zemlje, što je do sada bio rijedak slučaj - istakla je Gašićeva.

Turističke agencije su, dodaje ona, do sada većinom bile bazirane na prodaju aranžmana van zemlje i odvođenje građana Srpske kao turista u inostranstvo.

- Zatvaranje ovih tržišta, okrenulo ih je ka promociji i osmišljavanju aranžmana unutar Republike Srpske i iskreno se nadamo da će ovu praksu i ponudu zadržati i nakon pandemije, po normalizaciji stanja i uslova putovanja, ne samo za domaće turiste, već i kako bi povećali broj turista koji posjećuju Republiku Srpsku - rekla je Gašićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo je opredijeljeno da u narednom periodu projekat turističkih vaučera bude kreiran i da zaživi, ne kao mjera podrške u prevazilaženju teškoća u poslovanju, već kao promotivni projekat podrške domaćem turizmu.

Ona je napomenula i da će o svim narednim koracima u vezi sa ovim i sličnim projektima javnost biti blagovremeno informisana.