21580A00-6006-42EE-B49F-98984705ED0E.jpeg
Između planina Bjelašnice i Lebršnik, Gatačkim poljem, svakoga maja zamiriše divlji narcis. Svojim gracioznim izgledom i opojnim mirisom privlači mještane, ali i brojne turiste. Gačani ovaj cvijet zovu košuta.

„Pored mnogobrojnih prirodnih bogatstva u gatačkoj opštini, sam pejzaž se jedan ističe krajem maja, početkom juna. To je ovo naše gatačko polje kada je prekriveno bijelim cvjetovima, opojnog mirisa. Domaći naziv jeste košuta, njen pravi naziv je bijeli narcis, pjesnički narcis“, objašnjava biolog Milica Krtolica.

Kraško gatačko polje, nadmorska visina do 960 metara, ruža vjetrova, idealna je za cvjetanje košuta. Otporna, ljekovita i otrovna, košuta nema svog prirodnog neprijatelja.

„Iz tog razloga ona je toliko dugo opstala na našem Gatačkom polju i toliko se raširila“, dodaje Krtolica.

Košuta je prepoznata i od tamošnje turističke organizacije. Njoj u čast, svake godine organizuju Dane košute.

„Uvijek u maju košuta ispuni Gatačko polje, mirisima ali i onim koji uživaju da dolaze da se druže i da beru košute. Tako da je to nekako tradicija ovoga kraja. Mi smo to prepoznali, manifestacija Dani košute veliča taj cvijet, divlji narcis, u našem kraju košuta“, izjavila je Jelica Kovačević, direktor Turističke organizacije Gacko.

Brojna vjerovanja vezuju se za cvijet košute. Mještani se raduju svakom maju, kada njihovim domovima širi se miris košute.

Buket košuta u vašem domu, kažu donijeće vam veselje i sreću, a ako samo jedan cvijet košute poklonite nekome to znači da ste mu izrazili ljubav.