Darko Mladić - Foto: RTRS
General Ratko Mladić pojaviće se u utorak, 8. juna, u sudnici u Hagu na izricanju konačne presude, rekao je njegov sin Darko Mladić.

Darko je rekao da će i on sam prisustvovati izricanju presude, kao i advokat iz njihovog pravnog tima Peta-Luiz Bagot iz Engleske.

- Obećali su mi da će mi dozvoliti da ga vidim. Očekujemo pravednu presudu i da ga puste. Mi ćemo se vjerovatno vidjeti tamo odmah nakon presude. Ako ga oslobode da odmah ide kući - rekao je generalov sin.

Presuda je zakazana u 15.00 časova u utorak, 8. juna, biće prenos preko sajta suda, ali odloženo pola sata.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće u utorak, 8. juna, drugostepenu presudu Ratku Mladiću optuženom za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Iz Mehanizma je saopšteno da je zbog izostanka branilaca Branka Lukića i Dragana Ivetića, Žalbeno vijeće odlučilo da Mladiću samo za ovo ročište postavi advokata Petu-Luize Bagot koja će, prema odluci vijeća, zastupati Mladićeve interese.

Darko Mladić je naveo da Peta-Luiz Bagot nije nametnuti advokat, kako su prenijeli pojedini beogradski mediji, nego je ona savjetnik u Mladićevom pravnom timu već duže vrijeme.

Mladićevi advokati ranije su tražili da se odgodi izricanje presude, dok oni ne budu u mogućnosti da obojica prisustvuju, ali je Mehanizam odbio njihove zahtjeve kao neopravdane.

Mladić je uhapšen u Srbiji i izručen Hagu 2008. godine. Od tada je u Haškom pritvoru i lošeg je zdravstvenog stanja