Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
 
 
Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osman Mehmedagić ne služi interesima BiH, nego ličnim i interesima tvrdolinijaške islamističke frakcije najveće bošnjačke stranke SDA, navedeno je u 24. izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

U posebnom prilogu izvještaja, posvećenom direktoru OBA, ističe se da SDA insistira da Mehmedagić bude ponovo imenovan na tu poziciju iako ne ispunjava zakonske uslove u pogledu stručne spreme.

- Tužilaštvo BiH nedavno je podiglo optužnicu protiv njega zbog zloupotrebe položaja. Kao direktor OBA, koja u sastavu već ima oko 60 odsto Bošnjaka, Mehmedagić nastoji da poveća kontrolu Bošnjaka čisteći je od Srba - naglašeno je u dokumentu dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN.

U tekstu se podsjeća da je devedesetih godina prošlog vijeka Mehmedagić bio dio bošnjačkog političkog i vojnog aparata odgovornog za dovođenje džihadista u Evropu.

Mehmedagić je bio šef obezbjeđenja osnivača SDA Alije Izetbegovića u periodu kada je Izetbegović dovodio mudžahedine u BiH, tijesno je sarađivao s njima, a zatim im obezbijedio utočište.

- Izetbegović je lično naredio formiranje odreda "El mudžahedin", koji je mučio i sjekao glave srpskim zarobljenicima. Nezamislivo je da Mehmedagić nije znao za Izetbegovićeve džihadističke aktivnosti. Vjerovatno je to razlog iz kog se američka Centralna obavještajna agencija /CIA/, prema novinskim napisima, protivila da Mehmedagić bude imenovan na mjesto direktora - navedeno je u dokumentu.

U tekstu je navedeno da je 2015. godine CIA uputila dopis predsjedavajućem Savjeta ministara, u kojem navodi da novi direktor ne treba da bude islamista, ali je Mehmedagić, uprkos tome, imenovan.

- Drugi razlog iz kog Mehmedagić nikako nije mogao biti imenovan na funkciju direktora OBA je to što nema visoku stručnu spremu, koja je zakonski uslov za tu funkciju - istaknuto je u izvještaju.

Inspektorat Republike Srpske je, postupajući u skladu sa zahtjevom Tužilaštva BiH, utvrdio nepravilnosti i propuste u pogledu Mehmedagićeve diplome.

Kada je otkriveno da je diploma nevažeća, Mehmedagić je donio diplomu sa drugog univerziteta, ali je i ona nevažeća.

U tekstu je navedeno da je u julu 2020. godine Mehmedagić svoje diplome proglasio tajnim.

- U oktobru 2020. godine, Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmedagića za zloupotrebu položaja, navodeći da je koristio resurse OBA za praćenje osobe koja je protiv njega dostavila krivičnu prijavu - navedeno je u tekstu.

Tužioci su ukazali na to da je Mehmedagić iskoristio svoj položaj da utvrdi identitet osobe koja je anonimno prijavila da posjeduje nevažeće diplome.

- Neprihvatljivo je da Mehmedagić i dalje uživa podršku rukovodstva SDA uprkos njegovim ranijim vezama sa džihadističkim elementima, lažnim diplomama i zloupotrebi položaja. Niko sa tako upitnom prošlošću, lažnim diplomama i nezakonitom taktikom ne treba da radi u institucijama BiH - navedeno je u prilogu 24. izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti.