Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić istakao je odgovornost i ozbiljnost svakog pojedinca kao presudne za rješavanje novonastalog epidemiološkog stanja u Srpskoj.
 
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Đajić je istakao da je u ovom trenutku najvažnije sačuvati zdravstveni sistem i nosioce zdravstvenog sistema, odnosno medicinske radnike od eventualne zaraze kako bi stanovništvo dobilo pravovremenu njegu i zdravstvenu zaštitu.

- Uradićemo sve da ovu krizu prebrodimo na najbolji mogući način i u interesu naših stanovnika - rekao je Đajić za Glas Srpske.

On je napomenuo da je UKC, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u čitavom svijetu, preduzeo niz mjera da bi na adekvatan način zbrinuo pacijente u novonastaloj situaciji.

Đajić je podsjetio da je Klinika za infektivne bolesti oslobodila sve kapacitete za liječenje pacijenata od novog virusa, da je tu završena i operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a tu će se obavljati i porođaji trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom.

Đajić je rekao da je samo na lokaciji u centru grada postavljeno 115 kreveta za mogući priliv pacijenata pozitivnih na ovaj virus, koje zbog eventualno popunjenih kapaciteta ne bi bilo moguće smjestiti na Kliniku za infektivne bolesti.

- Na lokaciji stare Hirurgije pripremaju se i dvije hirurške sale za operacije pacijenata potvrđenih i suspektnih na virus korona, kao i Jedinica intenzivnog liječenja. Za ovakve pacijente imamo obezbijeđeno još 200 kreveta - istakao je Đajić.

On je rekao da Klinički zavod za mikrobiologiju UKC-a raspolaže dovoljnim brojem testova za novi virus, a UKC i sa više od 50 respiratora za životno ugrožene pacijente, dok je samo u posljednjih mjesec dana nabavljeno 11 respiratora.