beba.jpg

Ginekolog Univerzitetske bolnice Foča dr Vladimir Čančar i babica Biljana Kulić negirali su krivicu u Osnovnom sudu u Foči po optužnici za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći u slučaju pada bebe J.V. iz Trebinja, piše ATV.

Čančar i Kulićeva su pred sudijom za prethodno saslušanje Brankom Grahovac kratko konstatovali da nisu krivi. Početak suđenja biće zakazan u roku od mjesec dana.

Optužnicom je Čančaru i Kulićevoj na teret stavljeno nehatno krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, za koje im prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

U optužnici se navodi da se Kulićeva kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar nisu pridržavali pravila zdravstvene/ljekarske struke pri pružanju medicinske pomoći. Kao posljedica neadekvatnog postupanja novorođenče je ispalo sa pomoćnog stola na pod i zadobilo tešku povredu.

-Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. avgusta oko 18 časova prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje - navodi se u optužnici.

Radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta 2022. godine u 8.20 časova izvršili porođaj Jovane Vesić poslije kojeg je njena tek rođena djevojčica J.V. pala na pod.

Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana. Od tada beba se uspješno oporavlja, ali i dalje ide na redovne ljekarske kontrole.

Nakon što se saznalo da cijeli slučaj protiv Vladimira Čančara pokrenuta je istraga za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane Sokolovolić zbog primanja mita od 100 KM.

Oboje su sporazumno priznali krivicu. Prema sporazumu Čančar je osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Sokolovićeva na uslovnu kaznu od šest mjeseci, sa rokom provjere od tri godine.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske nije aboliralo ni oca bebe Danijela Vesića koji je sporazumno osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.