Glasanje na Kosovu i Metohiji protiče bez incidenata

Glasanje na lokalnim izborima u 38 opština na Kosovu i Metohiji protiče bez incidenata, rečeno je Srni u kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji, a najveće gužve na biralištima su u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Do 9.00 časova izlaznost birača iznosi oko pet odsto, što je gotovo istovjetno odzivu na parlamentarnim izborima održanim u februaru, navode iz CIK-a.

Iz CIK-a dodaju da se za sada jedni incident dogodio sinoć u Klokotu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, gdje su privedena četiri muškarca zbog sumnje da su kupovali glasove.U Klokotu su sinoć, u kasnim časovima, uhapšene četiri osobe čiji su inicijali A.D, M.K, A.T. i K.B. pod sumnjom da su počinile krivična djela kršenje slobodnog opredjeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem, saopšteno je iz tužilaštva, čijih 40 tužilaca prati ovaj izborni dan.

Uhapšeni su poslati u pritvorsku jedinicu u Gnjilanu i određeno im je zadržavanje do 48 časova.

Iz Srpske liste u Gračanici Srni je rečeno da su sva biračka mjesta u ovoj opštini sa najvećim brojem birača - Srba južno od Ibra otvorena na vrijeme i da za sada nije zabilježen bilo kakav propust koji bi uticao na regularnost izbora.

Na biračkom mjestu u Donjoj Gušterici u pratnji znatnog broja članova i simpatizera glasala je kandidat Srpske liste za gradonačelnika Gračanice LJiljana Šubarić.

Najveće gužve na biralištima zabilježene su u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici gdje je glasalo rukovodstvo Srpske liste, predsjednik i potpredsjednik Goran Rakić i Igor Simić, koji su na biračko mjesto došli u pratnji nekoliko desetina građana.

Odziv birača, uprkos lošim vremenskim uslovima, zavidan je i u opštini Novo Brdo gdje je kandidat Srpske liste za gradonačelnika Saša Milošević na biračko mjesto došao u pratnji znatnog broja birača.