glavne banke


Glavna banka Republike Srpske Centralne banke BiH (CBBiH) bez direktora je već više od godinu i po dana, a za sada se uopšte ne razmišlja o novom imenovanju.
U ovom momentu se ne razmatra imenovanje direktora Glavne banke Republike Srpske”, kazali su u izjavi za CAPITAL u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Na pitanje  da li imaju u vidu određena imena kandidata koji bi se mogli naći na čelu Glavne banke Srpske, u Centralnoj banci odgovoraju da će po zakonu i svojim internim propisima vršiti imenovanja te pravovremeno i transparentno informisati javnost i medije o izvršenom imenovanju.

Važno je podsjetiti da su u CBBiH izjavili još u septembru 2021. godine da je u toku te godine neophodno imenovati direktora, ali to se do dana današnjeg  još nije desilo.


Podsjećanja radi, Upravni odbor Centralne banke BiH je u avgustu pretprošle godine saopštio da se samoimenovao i produžio sebi mandate pozivajući se na Zakon o upravi BiH.

Pri tome te zakonske odredbe, na koje su se pozvali, nisu važile za viceguvernerku Milicu Lakić kojoj je istog dana zaključena radna knjižica u CBBiH zbog isteka mandata, a tada je razriješena i direktorica Glavne banke Srpske Dijana Grahovac.

Prema podacima koje smo tada dobili od CBBiH, Glavna banka Srpske imala je četrdesetak zaposlenih i jednu osobu u obezbjeđenju, ali su od  dana otkada je Grahovčeva razriješena, bez direktora.

Planom ljudskih resursa za 2021. godinu planirano je popunjavanje radnog mjesta direktora GBRS CBBiH, a zbog sporazumnog prestanka radnog odnosa jednom službeniku koji je, na vlastiti zahtjev, otišao kod drugog poslodavca, potrebna je popuna i tog upražnjenog radnog mjesta“, istakli su tada u CBBiH, ali ova finansijska institucija u Banjaluci do danas nije dobila prvog čovjeka.

Kada govorimo o Upravnom odboru Centralne banke BiH predsjedavajući odbora i guverner CBBiH je Senad Softić, članovi odbora su Radomir Božić, Šerif Isović, Danijela Martinović i Dragan Kulina.

Ernedina Bajrović je viceguvernerka, Željko Marić i Marko Vidaković su viceguverneri dok su Edis Kovačević i Tomislav Ivanković zamjenici glavnog internog revizora.