Sastanak Putina i Lukašenka (Foto: kremlin.ru) -
Zapad je dužan da se prema Rusiji odnosi s poštovanjem, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom koji se održava u Sočiju.

- Treba prema nama da se odnose s poštovanjem - rekao je Putin komentarišuć riječi Lukašenka da Minsk neće razgovarati sa Zapadom ukoliko nema poštovanja.

Predsjednik Rusije je bjeloruskom kolegi na početku sastanka predložio da razgovaraju o ekonomiji i o situaciji u regionu.

- Veoma mi je drago što ste našli vrijeme da doputujete i da porazgovaramo o svim pitanjima koje smo planirali da razmotrimo još u Samarkandu. Ovdje je, ponavljam, veoma mnogo pitanja. Ona se tiču i situacije u regionu, ali nisu manje važna ni pitanja ekonomskog karaktera, uključujući niz pravaca o kojima smo razgovarali ranije. Tu je i posao na formiranju Savezne države, pitanja u vezi s našim planovima u oblasti hemije, prehrambenih proizvoda, đubriva - rekao je Putin.

On je ocijenio da je veoma čudno to što postoji zabrana izvoza bjeloruskog đubriva na svjetsko tržište, s obzirom na veliku globalnu potražnju za tom vrstom proizvoda.

- Nažalost, i dalje se blokira izvoz bjeloruskog đubriva na svjetsko tržište. To je veoma čudno, jer je svjetskom tržištu, posebno zemljama u razvoju, krajnje neophodna ta vrsta proizvoda. Ali to se ipak ne događa - konstatovao je Putin.

Sa svoje strane, Lukašenko je rekao je da će Zapad hranu i đubrivo kupovati iz Bjelorusije i da Minsk pronalazi načine i prodaje ih.

- Hrana, đubrivo... Pa, kupovaće! Već kupuju. Teže je, naravno: blokiraju ljude koji hoće da kupe, koji hoće da plate, njih blokiraju, a ne nas. Ali mi nalazimo načine i prodajemo. Cijene su porasle. Nismo ih mi povećavali. Kome je to potrebno?.. Upravo sam pogledao vijesti – cijela Evropa kipi, najbogatija Njemačka je cijela na ulici - rekao je Lukašenko na početku sastanka u Sočiju.

Bjeloruski lider je dodao i da je analizirao realizaciju naloga za ispunjavanje sporazuma koji su prethodno postignuti između rukovodstava dveiu zemalja i došao do zaključka da su bili uspješni.

Lukašenko je naglasio da su Bjelorusija i Rusija spremne za saradnju sa Zapadom, ali uz poštovanje sa strane Zapada.

- Dobro nam je kada je u pitanju zamjena uvoza, letjećemo svojim avionima, vojnim i civilnim, i vozićemo se u sopstvenim automobilima. Nema nikakvog straha- opisao je predsjednik Bjelorusije aktuelnu situaciju u vezi sa zapadnim sankcijama.

Kako je naveo, “budućnost Zapada je sa nama“.

- Zajedno sa Rusijom, gdje postoji sve što je potrebno. I imaju ono što mi možemo da kupimo, tehnologije i tako dalje. Šta im još treba? Jednostavno treba da donose odgovorne odluke i da se prema nama odnose sa poštovanjem. Bez toga uopšte nećemo razgovarati sa njima. Niko neće tolerisati poniženje - objasnio je Lukašenko i dodao:

- Odlučili smo i idemo ovim putem. Ko želi da živi sa nama u miru i poštuje nas – mi smo otvoreni, vi takođe. Ali niko neće tolerisati poniženje, to nikad nije bilo kod ruskog naroda. Pobijedićemo - zaključio je on.

Predsjednik Bjelorusije rekao je da ne sumnja u ispravnost stava Moskve i Minska i njihovu pobjedu u suprotstavljanju sankcijama Zapada.

- Naš cilj je pravedan. Pobijedićemo! Nemamo drugog izbora - naglasio je Lukašenko.

Bjeloruski lider zahvalio je Putinu na pozivu i sastanku, izrazivši uvjerenje da će se sva rješenja naći.