Fredi Merkjuri, Kvin (foto: rt-sheep.com) -
Grupa Kvin je najviše emitovana rok grupa na radijima širom svijeta i četvrti najviše puštan izvođač u svim žanrovima, objavila je analitička služba Viberate.

Kompanija je saopštila da njena zapažanja dokazuju da je rok žanr "vaskrsnuo" i pružila dokaze za svoj zaključak.

- Utvrdili smo godišnje brojke iza svakog relevantnog muzičkog i društvenog medijskog kanala, od Spotifaja do Bitporta i Tik-toka, i izvukli zaključke u vezi sa trendovima i tržištima muzičke industrije u 2022. godine - navodi se u izveštaju.

Oko 50 miliona pjesama i video zapisa je uključeno u njihovo skeniranje, zajedno sa 500 festivala, u nastojanju da se pomogne umjetnicima u razvoju da se afirmišu u modernoj industriji.

Viberate je izračunao da je rok bio četvrti "najveći" žanr na Spotifaju sa 31,8 milijardi strimova u 2021. godini, u poređenju sa 145 milijardi za pop, 83,2 milijarde za hip-hop i 55,9 milijardi za latino. Na Jutjubu, rok je takođe četvrti po veličini sa 8,9 milijardi pregleda, u poređenju sa 71 milijardom za pop, 54,9 milijardi za latino i 44,9 milijardi za hip-hop.

Ali analiza više od 24.000 radio stanica u 150 zemalja širom svijeta pokazala je da je rok drugi najveći žanr u ovom mediju sa 79,7 miliona puštanja, u poređenju sa 141 milionom za pop. Bend Kvin je na četvrtom mjestu na listi sa najviše emitovanja, a ispred legendarnih rokera su Ed Širan, Dua Lipa i Vikend.