Međunarodna kulturna manifestacija 104. "Šantićeve večeri poezije" biće svečano otvorena večeras u Mostaru, muzičko- poetskim programom glumca Ivana Bosiljčića, najavio je organizator manifestacije Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Mostaru.

Svečano otvaranje je u velikoj dvorani "Kosače" u Mostaru u 19.00 časova, a prije toga na grobu Alekse Šantića na groblju Bjelušine u 17.30 časova biće održan pomen i položeno cvijeće.

Manifestaciju organizuju SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i SPKUD "Gusle" u čast velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je proslavio Mostar i postavio temelje savremene kulture u Mostaru. Manifestacija je posvećena liku i djelu

Šantića, ali i drugih mostarskih književnika, pjesnika, umjetnika, te mladih stvaralaca iz Mostara.

Kroz manifestaciju se ostvaruje i saradnja sa kulturnim ustanovama, među kojima su Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Muzej Žitomislić, Kulturni centar "Nebojša Glogovac", Hrvatsko narodno kazalište/HNK/ Mostar. Drugog dana manifestacije u četvrtak, 19. oktobra, na programu je predstavljanje knjige

"Noć s Aleksom" Marka Tomaša koje će biti održano u 19.00 u časova u Galeriji kraljice Katarine u Kosači. O knjizi i istoimenoj predstavi, osim autora, govoriće i direktor HNK Mostar Ivan Vukoja. U muzičkom dijelu nastupiće kantautor iz Mostara Sanel Marić- Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. oktobra, u Kulturnom centru Nebojša Glogovac u Nevesinju u 19.00 časova biće održan program pod nazivom "Nevesinje, druga Šantićeva kuća", na kome će biti priređeno pjesničko veče pjesnikinje iz Nikšića Milice Bakrač. U programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i hor Osnovne muzičke škole “Sveti Roman Melod".

U subotu, 21. oktobra, u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru planiran je program "Novo mostarsko stvaralaštvo" koji podrazumijeva koncert grupe "Zerdelija” i veče mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U ponedjeljak, 23. oktobra, u 19.00 časova u Muzeju Manastira Žitomislić biće održano predstavljanje Izabranih djela Svetozara Ćorovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promoter je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a uvodničar je iguman Danilo Pavlović. Posljednje večeri manifestacije u četvrtak, 26. oktobra, u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 19.00 časova na programu je poetsko veče jednog od od najistaknutijih savremenih srpskih liričara Đorđa Sladoja, kao i Emsure Hamzić.

Organizatori manifestacije su SPKD "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Gusle". Generalni pokrovitelj manifestacije je predsjednik Republike Srpske, generalni sponzor kompanija "M:tel", a pokrovitelji Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, grad Mostar, federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture HNK, Ministarstvo kulture Srbije. Manifestacija će trajati do 26. oktobra.