Mira banjac.jpg

Glumica Mira Banjac danas slavi 94. rođendan. Njenih uloga rado se sjećamo i isčekujemo nove. Iako je karijeru započela u pozorištu, u periodu od 1970. do 1979. godine Mira Banjac imala je čak 44 filmskih i televizijskih ostvarenja.

“Balkanski špijun”, “Čuvari plaže u zimskom periodu”, “Sve je za ljude”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Bure Baruta”, “Ruski car”, “Zvezdana prašina” samo su neki od filmova u kojima je igrala, piše Mondo.

“Film je za mene jako dugo bio jako velika nepoznanica, kasno sam se srela sa filmom. Bila sam u SNP-u, u to vreme se znalo ko su glmci - četvoro, petoro pravi filmski glumci, kao što su Milena Dravić, Božidarka Frajt, Bata, Smoki.

Prvu filmsku ulogu sam ustvari dobila još dok sam bila u Novom Sadu u pozorištu kod Soje Jovanović, i ništa manje nego odmah glavnu ulogu i ništa manje nego odmah sa Mijom Aleksićem”, istakla je glumica.

U jednom intervjuu rekla je: “Kada ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negdje na simanje, ne fali mi ništa”. Za posao je tada Mira rekla da joj je terapija.

I danas nas često obraduje svojim ulogama. Mnogi je smatraju najotmenijom damom srpskom glumišta, ali kada govori o sebi, to čini skromno.