Foto: ATV

BANjALUKA - Osnovni sud u Banjaluci osudio je Banjalučanku Danijelu Lazić (42), na šest mjeseci zatvora zbog lažnog predstavljanja i niza prevara kojima je žrtve oštetila za preko 32.000 KM.

Ona je priznala krivicu, a u 12 tačaka optužnice koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, teretila se da je od januara 2020. do 28. juna 2021. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi dovela u zabludu više osoba.

U seriji prevara lažno se predstavljala kao advokat, sanitarni ili policijski inspektor, službenik Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske… Obećavajući da će im “srediti” podsticaje ili riješiti određene sporove, od “klijenata” je uzimala različite iznose novca.

Lazić je inače bila kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka na prethodnim Lokalnim izborima 2020. godine.

U optužnici se navodilo da je dvije prevare počinila u kozmetičkom salonu, glumeći sanitarnog inspektora. Vlasnici O.J. je tvrdila da ima neplaćene komunalne takse, kao i da joj može pomoći da dobije podsticajna sredstva pa je zauzvrat dobila besplatne kozmetičke tretmane u iznosu od 305 KM. Nadalje, teretila se da je radnicu salona B.Š. uvjerila da joj može srediti naknadu za samohranog roditelja, što joj je naplatila 150 KM, prenosi ATV.

U optužnici se navodilo i da je od jednog automehaničara uzela 598 KM za navodne takse, kako bi mu “sredila” da dobije podsticaje od Grada Banjaluka, kao i da je predstavljajući se kao advokat od oštećenih uzela novac za sastavljanje brakorazvodne tužbe, naplaćujući im navodne sudske takse u iznosu od 1.144 KM.

Nadalje, bila je optužena da je R.Š. nudila pomoć pri kupovini vozila preko liciticije u firmi u kojoj je navodno zaposlena i za učešće u kupovini dvije škode uzela 7.000 KM, naplativši i 1.500 KM navodnu registraciju i osiguranje.

U jednoj od tačaka optužnice je pisalo da je za prodaju vozila, koje je navodno vlasništvo Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, od M.G. avansno naplatila 4.500 KM.