Najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj, Univerzitsko klinički centar proslavlja godinu dana uspješnog rada Klinike za kardiohirurgiju. Od 11. septembra prethodne godine obavljeno je više od 200 kardiohirurških zahvata.

Operacije su izvedene uz podršku Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Sremska Kamenica.

Prva kardiohirurška operacija je izvedena 6. juna 2022. godine.

Ove operacije uključuju hiruršku revaskularizaciju miokarda, operativno liječenje valvularnih bolesti srca, te takođe najnovije metode hirurškog liječenja srčane slabosti.

Prema riječima generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića, koji se zahvalio cijelom timu, te istakao da je presrećan što su njegova vizija i ideja praćene ogromnim radom, trudom i energijom uz podršku rukovodstva Republike Srpske i kolega iz Srbije pretvorene u ono što je najbitnije za stanovnike Republike Srpske, a to je Klinika za kardiohirurgiju, gdje se svakodnevno spasavaju životi.

Još jednom se zahvalio doktoru Nikoli Šobotu i njegovoj ekipi na izvanrednom radu.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC Srpske Nikola Šobot je istakao da je danas ponosan te da je prošlo godinu dana jednog teškog i mukotrpnog rada gdje sada možemo izaći sa našim rezultatima.

"Najprije moram da se zahvalim direktoru Vladi Đajiću i Ministarstvu zdravlja na prilici da budem dio ovog projekta i mogućnosti da uradimo ovo sve za pacijente Republike Srpske. Dali smo svoj jedan maksimum i opravdali smo svoje postojanje i osnivanje kao i sve ono što smo radili kroz više od 200 uspješno operisanih pacijenata, gdje smo im tom prilikom pružili liječenje u svojoj ustanovi kod svoje kuće. Ovo je samo prvi korak, a znamo da su prvi koraci najteži, ali smo postigli veliki uspjeh i ovo će nam biti podstrek za dalje i nadam se da se za godinu dana opet vidimo sa još boljim rezultatima i još većim brojevima", rekao je Šobot.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksandar Redžek rekao je da je ovo zaista jedan veliki dan.

"Brojke koje ste čuli zaista govore same za sebe", rekao je Redžek.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio se kolegama iz Dedinja i Sremske Kamenice ne samo na podršci koju su pružili za razvoj  kardiohirurgiju nego i na kontinuiranoj podršci kako školovanja  kadrova u Srbiji putem medicinskih fakulteta, tako i u okviru zbrinjavanja i tretmana pacijenata iz Srpske.