Trebinje - Golić - Ćurić - Foto: SRNA
Procedure za dobijanje neophodnih dozvola za gradnju aerodroma u Trebinju biće ubrzane, a lokalna uprava i Vlada pružiće neophodnu podršku novosnovanom preduzeću Aerodrom Trebinje za projektne dokumentacije, rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, nakon radne posjete ovom gradu.

Savremeni aerodrom gradiće se na lokaciji Taleža, oko 15 kilometara udaljenom od Trebiinja.

Prvi koraci su izrada zoning plan i ekpsproprijacija zemljišta.

- Prvi korak je izrada urbanističko tehničkih uslova, da se dobiju lokacijski uslovi. Paralelno se radi zoning plan i potrebno je da imovinsko pravni odnosi do izdavanja građevinske dozvole budu riješeni. Privatna imovina predstavlja više od 90 odsto, a osam odsto je u valsništvu Republike Srpske - rekla je Golićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je potrebno izaću u susret firmi Aerodrom Trebinje, kako bi se što prije došlo do odgovarajućih dozvola.

Sa predstvnicima gradske uprave Golićeva je razgovarala i o projektima energetske efikasnosti, kroz koje je u Trebinju uloženo 3,9 miliona maraka.

U narednom periodu radiće se rekonstrukcija objekta osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški", za šta je obezbijeđeno 950.000 maraka.