Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo rekao je da će Srbi imati jedinstvenu listu na izborima u ovom gradu i na taj način će pokušati da ostvare važan korak ka konstitutivnosti i kako ih više ne bi predstavljali srpski kadrovi sa listi bošnjačkih i hrvatskih stranaka.
Dušan Golo - Foto: Glas Srpske

- Neodržavanjem izbora smo izgubili konstitutivnost. Kroz Klub srpskih odbornika smo imali pravo instituta za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i da tako spriječimo odluku koja ide na našu štetu, ali /u realnosti/ nismo jer nije bilo izbora - istakao je Golo.

On je za Glas Srpske rekao da je more odluka išlo u tom pravcu, te da je pomalo sumnjivo da su, nakon toliko godina, druga dva naroda odjednom iskazala dobru volju da i Srbi dođu u poziciju da odlučuju o svojoj sudbini, pa čak i da budu jezičak na vagi.

Golo je naveo da u političkom dogovoru SDA i HDZ-a BiH nije dato mnogo prostora za Srbe u Mostaru čiji je položaj katastrofalan, ali je dodao da Srbi moraju iskoristiti ove pozitivne vjetrove i data obećanja da bi, nakon izbora, imali dva odbornika i time dovoljnu snagu da utiču na rad gradske vlasti.

Prema njegovim riječima, Srbi u Mostaru uglavnom su zadovoljni kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, te najavljenim izmjenama gradskog Statuta i ustava u nekoliko kantona u Federacije BiH da bi svi narodi bili konstitutivni.

- Sporan je dio koji se odnosi na izmjene Statuta grada i nije nam jasno kako misle to sprovesti. Statut nam je najvažniji, a srpska strana je najzainteresovanija za izbore jer je jedini istinski gubitnik i potpuno smo na margini - naveo je Golo.

On je naveo da je Srbima u Mostaru obećana i logistička podrška iz Republike Srpske, te da će pokušati da dobiju dva odbornika sa jedinstvene srpske liste, od četiri zagarantovana, i tako će pokušati da utiču na kretanja u Mostaru i da obezbijede ravnopravnost u odlučivanju sa predstavnicima druga dva naroda.

- Nadamo se da ćemo uz pomoć Srpske, Srbije, naših ljudi koji žive izvan BiH afirmisati što više njih da izađu na izbore. Imamo šansu da obezbijedimo minimalno dva odbornika - istakao je Golo i dodao da čak i samo jedan, ali pravi predstavnik Srba može da utiče na strukturu gradske skupštine i način odlučivanja.

On je istakao da je sve što je ranije dogovoreno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom uvršteno i prošlo u parlamentu BiH.

- Ustavi u nekoliko kantona moraju biti usklađeni da bi i Srbima bila obezbijeđena konstitutivnost. Tražili smo i da se prilikom raspisivanja izbora za Mostar ispoštuje procedura, odnosno da to bude najmanje 150 dana prije - rekao je Golo.

On je istakao da je u interesu Srba da ne budu sa izborima u ostalim opštinama i gradovima, jer bismo tada mogli sve snage usmjeriti na Mostar.

- Mostar treba da bude taj dan i to da bude priča samo za Mostar. Slušao sam i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji traži da istog dana budu izbori i u Mostaru, što je nezakonito. Ako bismo poštovali sve rokove iz zakona, u Mostaru bi bili u decembru - naveo je Golo.