rsz_2unnamed_21.jpg

U Gradskoj upravi Grada Trebinja danas je šest destinacija, koje su ušle u izbor TOP 100 destinacija za sertifikaciju zelenih destinacija u Bosni i Hercegovini, potpisale Memorandum o razumijevanju u okviru „Budućnost održivog turizma u Bosni i Hercegovini počinje sada“ .

Predstavnici destinacija Bosanska Krupa, Šamac, Nacionalni park Kozara, Park prirode Skakavac Sarajevo, Konjic i Grad Trebinje, prezentovali su projekte i uspješne priče u njihovim turističkim zajednicama.

Vesna Grković, programski menadžer u delegaciji EU u BIH, istakla je da ovaj događaj u sklopu projekta EU4BusinessRecovery, koji je finansirala EU u saradnji sa Vladom Njemačke. Nastajao je kao pomoć EU Bosni i Hercegovini da prevaziđu krizu posle kovida-19.

,, Ovaj projekat je vrijedan 13,7 miliona eura. Sprovodi se već nekoliko godina i predstavlja pomoć sektoru turizma. Osam lokacija u BIH je dobilo bespovratna sredstva, a šest njih se odlučilo za sertifikaciju zelenih destinacija i za potpisavanje ovog memoranduma, što im omogućava konsultantsku pomoć ''- rekla je Grković.

rsz_unnamed_24.jpg

Tijeri Žubert, predstavnik "Green visions" naglasio je da ova organizacija radi sa odabranim destinacijama, kako bi prošli kroz cijeli proces sertifikacije.

„ Naš cilj je da formiraćemo onlajn centar za obuku za sve one koji žele da budu uključeni u projekat održivog turizma, a radiće se i na proširenju ove ideje.  Grad Trebinje bih izdvojio kao primjer dobre prakse, kada govorimo o destinacijama sa održivim turizmom“, pojasnio je Žubert.

Gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić istakao  je da je potpisivanje memoranduma važno, kako bi se razmijenila iskustva te da je potrebno uložiti više napora za još bolje rezultate, te dodao da su  spremni da podijele iskustvo grada u oblasti održivog turizma.

"Nastojaćemo da u narednom periodu opravdamo ukazano povjerenje, jer bili smo presrećni kad smo izabrani među 100 destinacija, kao i kad smo ostvarili prvo mjesto sa projektom 'Hercegovačka kuća'“, rekao je Ćurić.

rsz_unnamed_22.jpg

Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe naglasio da će bespovratna sredstva utrošiti kako bi na najbolji način predstavili resurse koje imaju u svom gradu.

„ Cilj nam je da predstavimo na što bolji način ono što naš grad nudi. Moram istaći da mi imamo odličnu saradnju sa lokalnim privrednicima.  Naša vizija je odavno da Bosanska Krupa bude grad u koji se dolazi, a ne grad kroz koji se prolazi“, naveo je Halitović.

U okviru ovog događaja održan je panel o zelenoj sertifikaciji baziranoj na standardima zelenih destinacija.

GIZ u saradnji sa Green Visions  organizovao je ovaj događaj sa ciljem da ovih odabranih šest destinacija kroz svoj razvoj omoguće bolji kvalitet života lokalnog stanovništva, doprinesu zaštiti prirodne i kulturne baštine, te promovišu odgovorni turizam.