Grad Trebinje je jedan od deset gradova/opština koji su izabrani u prvom ciklusu za učešće u Reginalnom programu lokalne demokratije na zapadnom Balkanu-ReLOaD.


Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave. Takođe, projekat nastoji osigurati veće građansko učešće u procesima donošenja odluka i unaprijediti pružanje javnih usluga za sve građane u lokalnim jedinicama.
“Drago nam je što smo izabrani u prvom ciklusu za učešće u ReLOaD projektu jer nam je cilj da unaprijedimo funkcionisanje gradske uprave, u svakom smislu. Smatram da ćemo kroz realizaciju projekata i kvalitetniju saradnju sa civilnim društvima koji funkcionišu i rade u Trebinju svakako biti bliže našem cilju, odnosno da ćemo na jedan transparentniji i kvalitetniji način omogućiti građanima da bolje upoznaju i razumiju funkcionisanje gradske uprave, da učestvuju u kreiranju nekih odluka, te da osjete i konkretnije koristi od naše saradnje. Zahvaljujemo se donatorima iz Evropske Unije kao i implementatoru projekta za BiH –UNDP i poručujemo da ćemo odgovorno i transparentno raditi na realizaciji projekta “, rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja, Mirko Ćurić.
ReLOaD je trogodišnji regionalni projekat koji se finansira sredstvima Evropske Unije (EU) , a implamentaciju provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija ( UNDP).
Ukupan budžet projekta za BiH je oko 4.000.000 KM, a koristi od ReLOaD-a imaće više od 20.000 građana, 20 jedinica lokalne samouprave, kao i organizacije civilnog društva
„Činjenica da se na poziv za učešće u ReLOaD projektu prijavilo 32 od ukupno 48 JLS koje su se mogle prijaviti na direktni poziv, jasno pokazuje opredjeljenost jedinica lokalne samouprave za ovakve projekte. Iskoristiću priliku da se zahvalim našem donatoru i partneru Evropskoj Uniji , kao i gradu Trebinje sa kojim nastavljamo uspješnu saradnju , zajedno sa organizacijama civilnog društva nastavljamo raditi na rješavanju problema u zajednici u korist građana“, rekla je Sanja Bokun, voditeljica ReLOaD projekta u BiH.
Partnerski odbor ReLOaD-a u BiH je u prvom ciklusu odabrao sljedećih deset opština/gradova za učešće u projektu: Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik , Trebinje i Tuzla. U drugom pozivu biće odabrano još deset gradova/ opština.
Grad Trebinje