Grad Trebinje: Novčana pomoć za osnovce u ruralnim područjima grada

IMG_0801.JPG (124 KB)

U gradskoj upravi danas su roditelji djece koja pohađaju nastavu u područnim odjeljenjima osnovnih škola i djece koja žive u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje škole u svom mjestu, sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, potpisali ugovore o novčanoj pomoći.

Ove godine podnesena su 84 zahtjeva, a obuhvaćeno je 128-oro djece.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić ističe da je ukupna vrijednost programa oko 90 000 maraka, a novčana pomoć ovim porodicama biće isplaćivana u devet mjesečnih rata.

„Rate su različite u zavisnosti kojoj kategoriji pripadaju porodice iz kojih su djeca, kreću se do 125 maraka. Dakle, uzeli smo u obzir da li su roditelji zaposleni ili ne i da li su penzioneri“, rekao je Ćurić.

Cilj ovog projekta je, dodaje, pomoći porodicama u ruralnim područjima, olakšati im život, da bi ostali na svojim ognjištima.

„Veoma nam je važno i da se ne 'gase' područna odjeljenja škola. Ono što je sigurno jeste da u Trebinju posljednjih pet godina nije zatvorena ni jedna područna škola što je veoma važno, a vidjeli smo da u RS ima sve veći broj škola koje se 'gase'. Tako da smatram da je ovo veoma značajan projekat“, naveo je gradonačelnik Trebinja.

On je najavio da će razmatrati i proširenje programa kako bi on obuhvatio i srednjoškolce koji žive u ruralnim dijelovima grada.

„Trebalo bi da proširimo ovaj program i za srednje škole. Grad subvencioniše prevoz za đake u vrijednosti od 200 000 maraka na godišnjem nivou. Smatramo da je i to značajno, ali ćemo se potruditi da iznađemo i ovaj vid pomoći za srednjoškolce“, dodao je Ćurić.

IMG_0794.JPG (95 KB)

Novak Spaić, iz Jazine kaže da je ovaj vid pomoći veoma značajan.

„Imam jednog osnovca i jednog srednjoškolca. Nadam se da će i srednjoškolce uključiti u ovaj projekat. Ovakve aktivnosti nam ulivaju nadu da ostanemo u mjestima gdje živimo, zahvalni smo gradu i gradonačalniku na pomoći“, rekao je Spaić.

Milana Bajčetić ističe da će pomoć od grada iskoristiti za prevoz djeteta koje pohađa školu u gradu.

„Najpotrebnija su nam sredstva za gorivo, da dijete, koje je treći razred, odvozimo i dovozimo kući, jer je selo Ljubovo gdje živimo, od grada udaljeno oko 10 km“, kaže ona.

Ovaj program pomoći djeci iz područnih odjeljenja osnovnih škola i djeci koja žive u ruralnim područjima Grad Trebinje realizuje već četvrtu godinu.

IMG_0792.JPG (126 KB)

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×