2-2.jpg (191 KB)

Grad Trebinje partner je Gradu Čačku koji je prva nacionalna prestonica kulture Srbije za 2023. godinu, čime će biti dio velikog programa koji će do kraja godine činiti više od 400 manifestacija. Tim povodom juče su u Čačku boravili gradonačelnik Mirko Ćurić i načelnik Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić, koji su prisustvovali otvaranju programa „Čačanske rodne“ – multimedijalnog spektakla, u okviru kog su objedinjeni sport, kultura, turizam, umjetnost, ali i nezaobilazna infrastruktura.

Kao jedini grad partner Čačku, gradonačelnik Ćurić je kolegi Milunu Todoroviću i svim građanima ovog grada u Šumadiji, čestitao veliko priznanje, zahvalivši se što su izabrali upravo Trebinje da im bude partner na ovom velikom događaju, koji će dodatno učvrstiti veze između ova dva grada u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Trebinje je svojevrsna prestonica kulture u Republici Srpskoj, a Čačak u Srbiji. To je bio samo jedan od razloga da naš grad bude partner prijateljima i braći u Srbiji. Počastvovani smo što smo dio ove velike manifestacije i što ćemo se tokom ljeta predstaviti Čačanima sa ‘Danima Trebinja“, kazao je Ćurić.

On je istakao da je u prethodnom periodu potpisan Memorandum o saradnji između dvije turističke organizacije, a da će u narednom periodu biti uspostavljena i saradnja između drugih institucija dva grada.

„Grad Trebinje će u okviru partnerstva sa Čačkom, organizovati predstavljanje našeg grada, gdje će biti priređen koncert učesnika festivala klasične muzike ‘Music and More Summer Fest’, izložba radova našeg sugrađanina Igora Bošnjaka, koncert profesora Muzičke škole i dokumentarna izložba o Jovanu Dučiću“, istakao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, ovi događaji biće organizovani tokom avgusta mjeseca.

Tokom ove godine, dok nosi ovu titulu, Čačak će biti domaćin i velikog broja istaknutih umjetnika, a biće otvoren i Muzej košarke koji će biti jedinstven u ovom dijelu Evrope, a možda i u čitavoj Evropi.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je ovaj grad uvijek imao sa čim i sa kim pohvaliti i podičiti.

„Ovo je jedan od najvažnijih i najsvjetlijih dana u modernoj istoriji našeg grada, kada smo poslije radne verzije i aplikacije izuzetnih mladih umjetnika saznali da smo među 18 lokalnih samouprava dobitnici te laskave titule. Zasukali smo rukave i krenuli odmah da radimo. Sloboda, na Moravi, na raskršću, na kaldrmi definišu naš grad vijekovima unazad, ali ono što je od početka naša vizija jeste da pobijedimo ono sto je decenijama iza nas“, kazao je Todorović.

Prestonica kulture jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture Srbije sa ciljem da se uz podršku lokalnim samoupravama ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja.

– Ovo je događaj kojim ispisujemo nove stranice istorije ovog grada, Moravičkog okruga i čitave Srbije. Čačak će biti centar kulture i umjetnosti naše zemlje. Osim savremenih formi, brojni programi i sadržaji predstaviće sve bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačno i upečatljivo“, rekla je ministar kulture Srbije Maja Gojković.

Ona je istakla da je prije više od dvije godine uz podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije pokrenula ovaj projekat po uzoru na Evropsku prestonicu kulture imajući u vidu sve prednosti i dobrobiti koje se osvajanjem ove prestižne titule dobijaju.