Gradska uprava Trebinja finansijski će pomoći 130 djece osnovnih škola koja putuju iz sela u centralnu školu ili nastavu pohađaju u područnim školama. Za tu namjenu, za tekuću školsku godinu biće izdvojeno oko 100.000 KM.


Finansijsku nadoknadu od 75 ili po 125 KM dobijaće svaki osnovac, pod uslovom da jedan, odnosno oba roditelja nemaju zaposlenje. Cilj je, kažu u Gradskoj upravi, da se pomogne porodicama i sačuva selo.
- Smatramo da će jako selo dati jak grad i da će ova finansijska podrška, između ostalog, biti dovoljna da zainteresuje i druge za vraćanje na selo i održavanje svoje imovine - kaže gradonačelnik Luka Petrović.
Odluka Gradske uprave, kaže Jeremije Lojpur, ima širi značaj. On i spuruga su nezaposleni. Dva osnovca, dva puta sedmično, vozi u sedamnaest kilometara udaljeno Trebinje, na treninge.
- Ne želim da moja djeca zaostaju za drugom, gradskom djecom, a sve to košta. Ova mjera će omogućiti djeci bolje uslove i u svakom slučaju je pohvalna - kaže Lojpur.
Roditelji čija djeca pohađaju nastavu u područnim školama strahuju od ukidanja tih škola. Tvrde da, zbog nastave u kombinovanim odjeljenjima, ima razlike u školovanju njihove djece i djece u gradu. Ipak, smatraju da je svako rješenje bolje od gašenja škola.
Gradska uprava je obezbijedila novac za subvenciju osnovaca iz četiri područne škole.
- Naš fond će, u prvom polugodištu, biti 45.000 KM, a u drugom oko 60.000 KM, jer u prvom polugodištu finansiramo četiri, a u drugom pet mjeseci - kaže Petrović.
Potrebna sredstva za subvencije, obezbijeđena su iz gradskog Fonda solidarnosti.

RTRS