IMG_1173_resized_20230413_034149949.JPG (387 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa 10 uspješnih studenata i tri studenta koji su tokom srednjoškolskog obrazovanja stekli diplomu "đak generacije" za školsku 2021/22.

Ukupna vrijednost projekta je oko 30.000 KM.

Ćurić kaže da su ovi studenti zaslužili stipendije i da je grad Trebinje po prvi put uveo dva nova programa stipendiranja.

„Stipendije će dobijati 10 mjeseci, a uslov je bio da studiraju na državnom fakultetu i da im je mjesto prebivališta Trebinje. Po 250 KM će mjesečno dobijati 10 najboljih studenata sa najvećim prosjekom i tri studenta po 200 KM mjesečno, koji su bili đaci generacije“, naveo je Ćurić.

On je dodao da je ovo investicija, jer svršeni studenti sa visokim prosjekom su neophodni Trebinju i Republici Srpskoj.

„U razgovoru sa njima, svi imaju želju da se vrate u svoj grad, ali preduslov je zaposlenje. Cilj nam je da u narednom periodu kompanije iz IT sektora dovedemo u Trebinje, da im ponudimo odlične uslove, kako bi otvorili što više radnih mjesta“, rekao je Ćurić.

v.JPG (287 KB)

Luka Sušić, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda je rekao da je za pohvalu što grad Trebinje na ovaj način podržava svoje studente, jer većina studira van svog grada.

„Ovo je i za nas dodatna motivacija, ali i dokaz da grad osluškuje potrebe mladih i da će da vodi brigu o nama i u budućnosti i da nakon završenog fakulteta možemo da se vratimo u svoju sredinu i da je učinimo mnogo boljom“, naveo je Sušić.

Ivana Kašiković, student četvrte godine Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Univerzitetu u Novom Sadu, koja ima prosjek 9,7, kaže da je zahvalna gradu na stipendiji, koja će joj mnogo značiti.

„Hvala gradu što nam je velika podrška i mnogo znači kad neko cijeni naš trud, rad i zalaganje. Od prve godine primam stipendiju grada Trebinja. U planu je da upišem master, a u budućnosti to bi bila lijepa ideja da se vratim u Trebinje“, istakla je Kašiković.