IMG-75b6deeee933dcd8441f2951231ead5b-V-1.jpg (267 KB)

U trebinjskoj Gradskoj upravi održan je sastanak predstavnika Grada i organizacije Karitas Švajcarska u vezi početka implementacije projekta „Promocija inkluzivnog razvoja u ruralnim područjima kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST“.

Ispred Grada Trebinja sastanku su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević, direktor Razvojne agencije Bojan Benderać i direktor Područne privredne komore, Veselin Savić.

Projekat će se realizovati u tri faze u periodu 2022–2025. godine, ukupna vrijednost projekta iznosi 2,14 miliona CHF.

Grad Trebinje je odabran za učešće u projektu uz još šest opština iz Hercegovine. Projekat implementira organizacija Karitas Švajcarska, a finansijski je podržan od Vlade Lihtenštajna.

Projekat će primjenjivati sistemski pristup u provođenju mjera, a sa ciljem postizanja većih i dugoročnijih promjena. Fokus je na identifikaciji temeljnih prepreka koje ograničavaju ekonomski razvoj lokalne zajednice, te opštoj dobrobiti, posebno za žene, mlade i druge ranjive grupe.

Ovakav pristup implementaciji će omogućiti da glavni učesnici u projektu preuzmu punu odgovornost za provođenje planiranih intervencija, te na taj način izgrade kapacitete za samostalan razvoj sistemskih intervencija nakon završetka projekta.

Projekat će osmisliti intervencije na lokalnom nivou (pilot projekti u vrijednosti do 100.000 KM), koje će kasnije prenijeti u druge lokalne zajednice u BiH, kroz širenje naučenih lekcija u unaprijed odabranim lokalnim zajednicama.

Projekat će finansirati set projektnih ideja koje će provoditi jedinice lokalne samouprave zajedno sa relevantnim akterima u toj lokalnoj zajednici (nevladin, privatni i obrazovni sektor). Dodatno, projekat će povezati jedinice lokalne samouprave, poslovnu zajednicu i udruženja, organizacije civilnog društva i ostale relevantne učesnike.

Predviđene su i aktivnosti promocije lokalne zajednice, te podizanja svijesti o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i recikliranju