Nakon što su dva mjeseca proveli u izolaciji u svojim domovima, građani BiH sada su zatvoreni u granicama zemlje. Posljedice su to pandemije korona virusa, pa mnoga ranije dogovorena ljetovanja masovno propadaju, a malo ko se usuđuje praviti nove planove.

Evropske države polako ublažavaju mjere koje su uvedene zbog širenja virusa, a mnoge najviše zanima kada će doći do otvaranja granica. Većina zemalja Evropske unije već je između sebe dozvolila kretanje, u zavisnosti od epidemiološke situacije. No, to za BiH ne znači mnogo.

Nakon što je objeručke prihvatila građane BiH, Crna Gora je danas za ipak ograničila ulazak u zemlju, i to zbog državljana Republike Srbije koji su preko granice BiH ulazili u Crnu Goru. Tako je i većina aktivnih slučajeva korona virusa importovana u Crnu Goru iz Srbije.

– Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme Bosnu i Hercegovinu sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije – saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Tako je od danas za ulazak u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine obavezan negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 sati.

Samo susjedna Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj s BiH bez neophodnog testa na korona virus i dozvole nadležnih komisija.

Hrvatska, jedno od omiljenih ljetnih destinacija državljana BiH, dozvoljava posjete, ali uz određene uslove. Prije svega, potrebno je dokazati razlog ulaska u tu zemlju, odnosno precizirati je li putovanje poslovno, turističko ili ekonomsko.

Takođe, dovoljno je i da se na granici pokaže dokument o vlasništvu nekretnine i zemljišta ili punomoć. To znači da vlasnik, ali i njegova uža porodica, uz određene dokumente, mogu preći granicu Hrvatske.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH naveli su da je za Hrvatsku potrebno popuniti odgovarajući obrazac na internet-stranici entercroatia.mup.hr.

Kako su rekli iz Ministarstva spoljnih poslova, i u Mađarsku, naprimjer, možemo, ali samo s posebnom odlukom.

Kao građanin, s pasošem BiH, ne može se ni u jednu zemlju, izuzev nekoliko iz susjedstva. Čak i za Hrvatsku morate imati dokaze. Oni jesu liberalniji prema nama zbog turizma – kažu za Avaz iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dozvole i karantin

Sjeverna Makedonija nije otvorila granice za državljane BiH, ali lijepa je vijest da je to učinila Albanija, koja posljednjih godina važi za jednu od top ljetnih destinacija u blizini.

Kroz većinu država Evrope dozvoljen je tranzit ukoliko imamo dokaz o boravku ili radnu dozvolu zemlje u koju smo se zaputili. I u Austriju se može ući jedino s tim papirom, dok je za Njemačku potreban dokaz o stalnom boravku, uz obavezan karantin.

U Hrvatsku se ne može prije 1. jula

Kako je hrvatski ministar turizma Gari Kapelli rekao ranije, od stava EU zavisi kada će biti otvorena granica te zemlje za građane BiH. Najavio je da će tokom ove sedmice na nivou EU biti obavljena rasprava za zemlje izvan EU.

– Realno, bez ikakvih restrikcija, prije 1. jula teško – kazao je Kapeli.

Slovenija pooštrila mjere, karantin za putnike iz BiH i Srbije

Slovenačka vlada pooštrila je od danas uslove za ulazak putnika iz "trećih" država izvan EU, pa je od ponoći za sve koji ulaze iz Srbije i BiH obavezan 14-dnevni karantin ili negativni test na kovid-19.

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama bilježi veći dnevni rast oboljelih od korona virusa i da su zato stavljene na "crvenu listu" epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s "crvene liste", bilo da su slovenački državljani ili stranci moraće u obaveznu izolaciju ili treba da posjeduju imaju negativan test ne stariji od tri dana i koji je obavezno urađen u nekoj od članica EU, navodi agencija STA.

Od ponoći više ne važe ni prethodno priznati izuzeci po kojima se iz tih zemalja moglo ulaziti bez karantina i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.