Forum za građanske inicijative, koji je formiran u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD), prepoznao je inicijative koje će doprinijeti boljem kvalitetu života građana Grada Trebinja i ponudio građanima da odaberu jednu inicijativu koju će finansirati ReLOaD projekat i sufinansirati Grad Trebinje.anketa-gradjani.jpg

Građani će inicijativu birati putem anketnih kutija i listića koji će biti postavljeni u Centru za usluge građanima (Gradska uprava Trebinje) i u Centru za dozvole iz oblasti preduzetništva i građenja (zgrada Gradske uprave kod pijace) od srijede 25.9.2019. godine.

Anketa za izbor inicijative biće postavljena i na služebnoj internet stranici Grada Trebinja (www.trebinje.rs.ba).

Građani će biti u prilici da biraju inicijativu 15 dana od dana postavljanja kutija i ankete na gradskoj internet stranici.

Inicijative su sljedeće:

1. „Družionica“

Otvaranje „Družionice“ podrazumijeva adaptiranje i opremanje prostorije u okviru JU „Dom mladih“ Trebinje u prostor za druženje i razgovor koji bi mladi koristili besplatno. Planirani su molerski radovi, sanacija poda i plafona, nabavka stolova, stolica, televizora, računara i sl. Upravljanje i održavanje „Družionice“ bilo bi u nadležnosti JU „ Dom mladih“.U ovoj prostoriji mladi bi mogli da organizuju razgovore i različite radionice (učenje o prirodi, čitanje i razgovor o knjigama i dr.) Imali bi prostor u kome bi mogli jedni drugima da pomažu u različitim školskim predmetima – besplatan prenos znanja. U „Družionici“ mladi bi mogli da diskutuju o različitim temama iz regiona i svijeta čime bi se doprinijelo procesu podizanja svijesti mladih, razmjeni ideja. (Očekivani broj korisnika: 240 djece srednjoškolskog uzrasta)

2. Izgradnja dječijeg igrališta u MZ Lastva

Realizacijom navedene inicijative djeca koja žive u mjesnoj zajednici Lastva dobila bi priliku da se igraju na bezbjedan način. Planirana je nabavka i postavljanje mobilijara za dječije igralište (ljuljaške, klackalice, tobogani i sl.). Upravljanje i održavanje igrališta, nakon realizacije inicijative, preuzela bi Mjesna zajednica odnosno Grad Trebinje. S obzirom na činjenicu da građani, djeca i odrasli, iz drugih dijelova grada često posjećuju ovu mjesnu zajednicu (jedno od omiljenih izletišta) korist od igrališta imala bi i djeca iz drugih dijelova grada koja dolaze u MZ Lastva. (Očekivani broj korisnika: minimalno 70 djece)

3. Rekonstrukcija – uređenje postojećeg igrališta u naselju „Banjevci“

Naselje „Banjevci“ je novije naselje u Gradu Trebinje koji je izdvojio sredstva i u naselju je prethodnom periodu izgrađen višenamjenski sportski teren koji je neophodno rekonstruisati u cilju stvaranja boljih uslova za bavljenje sportom. Uz sportski teren potrebno je izgraditi i opremiti prostor za igru djece mlađeg uzrasta. Planirana je rekonstrukcija postojećeg terena (farbanje golova i koševa, izgradnja zaštitne ograde, nabavka klupa i sl.), kao i nabavka i postavljanje mobilijara za dječije igralište (ljuljaške, klackalice, tobogani i sl.) Realizacijom ove inicijative djeca i omladina u Banjevcima imala bi mogućnost da na kvalitetan način koriste svoje slobodno vrijeme, da se igraju i da svoj život obogate sportsko-rekreativnim aktivnostima i druženjem na otvorenom.Očekivani broj korisnika: 120 djece i omladine.

4. Izgradnja vježbaonice na otvorenom u centru grada – naselje „Luč“

Izgradnjom vježbaonice na otvorenom građani bi imali priliku da vježbaju u prirodi u centru grada. Vježbaonica će biti postavljena u naselju „Luč“ u kome je u nekoliko prethodnih godina izgrađeno više od 300 stanova, a u fazi izgradnje je i 40 stanova za mlade bračne parove. Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini sportskog terena na kome građani treniraju i bave se sportsko-rekreativnim aktivnostima. Realizacijom ove inicijative građani bi dobili mogućnost da obogate sadržaj sportskih aktivnosti, kao i priliku da treniraju na otvorenom. Planirana je nabavka i postavljanje fitnes opreme za vježbanje na otvorenom. Korist od vježbaonice imali bi svi građani koji žive u Trebinju. (Očekivani broj korisnika: preko 1000 građana).

Pozivaju se građani da učestvuju u anketi i izaberu onu inicijativu koju smatraju najkorisnijom za grad i građane Trebinja.

Projekat ReLOaD finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).