Od danas građani iz Republike Srpske mogu konkurisati za turističke vaučere, koje subvencioniše Vlada Republike Srpske. Uslov za korišćenje vaučera je punoljetstvo, prebivalište u Srpskoj, lična ili rezrvacija smještaja posredstvom neke turističke agencije, u nekom od hotelskih ili drugih smještaja, koji ispunjavaju propisane uslove. Do sada su to 23 objekta ali taj se broj svaki dan povećava.

Korisnici koji ostvare pravo na turistički vaučer, stiču pravo subvencije troškova smještaja sa doručkom, stotinu maraka po osobi. Jedan korisnik to pravo može da ostvari za najmanje tri noćenja u jednom smještajnom objektu, odnosno, najmanje četiri noćenja zaredom, za dvije osobe.

Ako se aranžman realizuje preko truističke agencije, dvije osobe vaučere mogu koristiti u više smještajnih jedinica, za najmanje četiri noćenja.

- Očekujemo ukupno povećanje prihoda na svim nivoima, jer smo išli na to da naše građane podsjetimo na vrijednosti Srpske, a jedan od razloga pokretanja ovog projekta jeste da na ovakav način ojačamo privredu - rekla je mnistarka trgovine i turizma Srpske Suzana Gašić.

Uslove za turističke vaučere stekle su i neke trebinjske turističke agencije. Nadaju se dobrom turističkom ljetu, s obzirom na to da je ovaj grad na jugu Srpske izraslo u jednu od poželjnih turističkih destinacija.

- Naši građani, hotelijeri, svi trebamo da podstaknemo poljuljan sistem turizma i upitno je koliko će godina trebati da dostignemo nivo kakav smo imali na kraju prošle godine - iszjavio je Vladimir Janković iz Turističke agencijea LUX travel Trebinje.

Predrag Turnić, vlasnik i direktor TA Frend travel iz Trebinja kaže da iz Gradiške, Banjaluke i Bijeljine imaju četiri polaska.

- Tu su i paket aranžmani, gdje građani mogu doći organizovano, po povoljnim cijenama. U Trebinju možete boraviti po cijeni od 70 do 370 maraka, zavisno od vrsta usluga - ističe Turnić.

Smještajni kapaciteti u Banji Vrućici i u Nacionalnom parku Kozara spremni da prime turiste.

- Pozivamo građane Srpske da dođu, provedu dio svog godišnjeg odmora unašoj banji, posebno oni koji nisu bili ovdje, da koriste i vaučere. Nadam se da ćemo se i u narednim godinama više družiti, ovdje ili na nekim drugim našim destinacijama - rekao je direktor ZTC Banja Vrućica u Tesliću Dragan Bogdanić.

Dragan Rončević, direktor Nacionalnog parka Kozara vjeruje da će biti mnogo onih koji će koristiti vaučere u Prijedoru, Banjaluci ili nekom od drugih mjesta, i da će u sklopu tog aranžmana doći u posjetu i NP Kozara.

U prvom krugu građanima će biti na raspolaganju 10-20 hiljada vaučera vrijednosti po stotinu maraka, a ukupan broj je pedeset hiljada, odnosno pet miliona maraka.

Turistički vaučer može se koristiti do 15. novembra. Prijave se dostavljaju Ministarstvu trgovine i turizma, na jedinstvenom obrascu, poštom ili putem elektronske aplikacije “eVaučer”. Objavljen je i spisak ugostiteljskih objekata u kojima se mogu iskoristiti turistički vaučeri i do sada ih je 23. Spisak se svakodnevno ažurira i svi podaci mogu se naći na sajtu ministarstva trgovine i turizma.