IMG_20230713_112643.jpg (594 KB)

Policijski službenici Policijske uprave Trebinje danas su u Trebinju realizovali preventivnu kampanju „Električni trotinet nije igračka“ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Policijski službenici su ispred parka u Trebinju, podjelili letke koji sadrže osnovne informacije o vrstama lakih električnih vozila, kao i osnovne zakonske odredbe koje se odnose na ovakva vozila.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Trebinje, Dragan Pejdo je u izjavi za medije naveo da postoje četiri vrste lakih električnih vozila. Da se na vozila iz klase 1 i klase 3 primjenjuju saobraćajni propisi koji se odnose na pješake. Da bi se upravljalo ovom vrstom vozila potrebno je da lica posjeduju identifikacionu potvrdu i naljepnicu za vozilo s kojim se kreću. Na laka električna vozila iz klase 2 i 4 primjenjuju se saobraćajni propisi koji se odnose na saobraćaj bicikala. Lica koja koriste ovakva vozila potrebno je da: posjeduju identifikacionu potvrdu i naljepnicu, da imaju više od 14 godina, posjeduju potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima i da za vrijeme vožnje nose na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Zabilježen je jedan slučaj u kome je jedno maloljetno lice zadobilo povrede prilikom pada sa električnog trotineta.

Policijska uprava Trebinje nema evidentiranih kažnjenih vozača lakih električnih vozila, takođe, nema evidentiranih saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala laka električna vozila.