Gradonačelnica Amsterdama razmišlja o preseljenju prostitucije iz poznate Crvene četvrti Amsterdama. Želi da se turisti više usredotoče na kulturnu vrijednost centra grada.


Femke Halsema (52) je prva žena na čelu grada u istoriji Amsterdama, a na toj dužnosti je pet mjeseci. Za Bloomberg je navela svoje razloge - zašto želi maknuti prostituciju iz Crvene četvrti, praksu koja u centru Amsterdama postoji vijekovima."Prečesto sada vidimo ranjive strane žene iza prozora, dok im dovikuju horde pijanih turista. Naš centar jedan je od najstarijih u Evropi s ogromnim kulturnim i istorijskim značajem, a koji očito propada. Htjeli bismo da turisti vide njegovu kulturnu vrijednost", navela je gradonačelnica u vezi područja grada poznatog po crvenim svjetlima, koje je dugi niz godina najprivlačnije za turiste.


Prema Halseminim riječima - Crvena četvrt, sa svojih više od 370 izloga s prostitutkama, više ne odgovara modernom gradu.


Osim što misli da turisti "dehumaniziraju prostitutke" pijanim dovikivanjem i fotografiranjem, gradonačelnica želi maknuti prostituciju iz centra - i kako bi se turisti bolje rasporedili po cijelom gradu.

Naime, prostituciju se ne namjerava ukinuti na području Amsterdama, nego samo izbaciti iz centra.


U 2016. godini grad od 850.000 stanovnika posjetilo je 18 miliona turista, a gradonačelnica vjeruje kako će se taj broj nastaviti povećavati.


U intervjuu za Bloomberg Halsema je spomenula kako je veliki izazov za nju i sve veća cijena nekretnina u gradu, zbog čega Amsterdam postaje preskupo mjesto za život.


Također, od grada koji žena prvi put vodi u njegovoj istoriji od preko 700 godina, želi napraviti uzor po vidljivosti žena na vodećim funkcijama.


Halsema, koja dolazi iz Zelene stranke (GreenLeft), nedavno je podignula medijsku prašinu kada je izjavila da se u Amsterdamu neće provoditi zakonska zabrana nošenja burke u javnom prevozu, školama i zgradama vlade. Kasnije je izjavila pred gradskim vijećnicima da će se Amsterdam pridržavati tog zakona, istovremeno naglašavajući da grad i njegova policija ipak imaju drugih gorućih prioriteta.


Izvor: Nezavisne novine