unnamed-2.jpg (307 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas se u Gradskoj upravi sastao sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić.

Gradonačelnik Ćurić kaže da se u našem gradu održava veliki broj kulturnih manifestacija, što će se nastaviti i u budućnosti.

„Mi smo i ranije imali podršku Ministarstva, a imamo obećanje da ta podrška neće izostati i u narednom periodu. Ono što je veoma važno da napomenem za plan upisa učenika u srednje škole, mi smo posljednjih godina uveli praksu da okupimo direktore srednjih škola, Privrednu komoru i u saradnji sa lokalnom zajednicom i nadležnim odjeljenjem da definišemo šta je to prioritet za upisnu godinu. Trenutna situacija u Trebinju je ta da je plata konobara došla do nekih 1.500 maraka, kuvara između 2.000 i 3.000 maraka, što znači da đaci koji završe tu školu odmah imaju mogućnost zaposlenja“, rekao je Ćurić.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić ističe da su zanimanja kuvar i poslastičar prepoznata kao deficitarna koja će od Vlade Republike Srpske biti podržana kroz stipendije.

„Razgovarali smo o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, zatim osnovnom obrazovanju i razmotrili smo plan upisa učenika u srednje škole za narednu školsku godinu, koji je, koliko sam ja informisana, prihvaćen i usklađen je sa školama, lokalnom zajednicom i poslodavcima. Ministarstvo je kod sačinjavanja konačnog plana upisa za narednu školsku godinu, uvažilo traženja koja su postignuta dogovorom ta tri faktora koji odlučuju o tome šta je potrebno ovom gradu. Mogu da kažem da su ugostiteljstvo i turizam prepoznati kao djelatnosti kojima su potrebni određeni kadrovi“, navela je Stojičić.

Ona je dodala da je povod dolaska u naš grad otvaranje večerašnje izložbe ikona u Muzeju Hercegovine.

„To je jedna vrlo značajna izložba ikona od 15. do 19. vijeka, koje su radili poznati grčki majstori. Prepoznali smo vrijednost te izložbe, te smo u saradnji sa Narodnim muzejom Republike Srbije i Muzejom Hercegovine u Trebinju organizovali otvaranje“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.