image_6483441-12_1024x768.jpg (288 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić prisustvovao je tradicionalnim Vidovdanskim svečanostima u Gračanici, na Kosovu I Metohiji, gdje je održana svečana sednica Opštine Gračanica i Privremenog organa SG Prištine. Sjednici, povodom 634 godine od Kosovske bitke, prisustvovalo je brojno sveštenstvo i zvaničnici iz centralne Srbije i Crne Gore.

Prenoseći blagoslov vladike Teodosija, prisutnima se ovim povodom obratio sekretar Eparhije raško-prizrenske Saša Mitrović.

„Vidovdan je najveća grobnica hrišćanskih mučenika poginulih u jednom danu, to je veličanstveni žrtvenik jednog naroda, zato greše oni koji su tvrdili da je Kosovo poraz. Ako je ko je pretrpeo poraz, pretrpeo je Vuk Branković a ne knez Lazar… Nisu izgubljena tela ni ostalih kosovskih mučenika, od osvećenih tela njihovih osvećena je i sva zemlja kosovsko-metohijska, to je sveto Kosovo polje. Slušajući reč i volju Božiju treba da budemo nesebični, bratoljubivi, zato i mi treba da ostanemo ono što treba da budemo, narod božiji, narod svetosavski, narod svetolazarevski“, kazao je sekretar Eparhije raško-prizrenske.

U okviru svečanih obraćanja govorio je i gradonačelnik Mirko Ćurić. Prenoseći porzdravne poruke od predsjednika banjalučkog Odbora za pomoć KiM Milorada Arlova, Ćurić je istakao da se i nakon šest vekova od Kosovskog boja srpski narod suočava sa sličnim iskušenjima.

„Slijedeći poruku patrijarha Pavla da je svaki Srbin vezan za Kosovo i Metohiju, ne smijemo zaboraviti da su ovdje ponikli najveći sprski junaci, poglavari čuvene srednjovekovne države, ovdje su vojevali najteže bitke za opstanak naroda. Vođeni rodoljubivim sentimentom i odgovornošću prema pokoljenjima naši slavni preci ostavili su živote za svijetlu budućnost Kosova. Nakon više od šest vijekova od Kosovskog boja suočavamo se sa iskušenjima u kojima se pozicija srpskog naroda ponovo preispituje, u pokušaju da se naše nacionalno biće izmjesti van kolijevke srpstva i geografskih granica, daleko od vijekovnih svetilišta i srca pravoslavne tradicije“, istakao je Ćurić.

Kako je naveo, sveto tlo Kosova je temelj srpskog zajedništva.

„Naša matica Srbija se više nego ikada suočava sa izazovima da sprovede narod kroz iskušenja modernog doba. Namučeno Kosovo i Metohija je otvorena rana i za narod Hercegovine, ali i utjeha da ćemo, hodeći stopama očeva iz prošlosti, zajedno pronaći snagu da na miran način ostvarimo pravo na život, rad i bitisanje“, dodao je Đurić.

Predsjednik opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poželjela je dobrodošlicu gostima iz Republike Srpske, Crne Gore i centralne Srbije i istakla da i ovaj Vidovdan srpski narod na Kosovu dočekuje u atmosferi straha, neizvjesnosti i pojačanog institucionalnog pritiska.

„Uprkos izazovima i iskušenjjima okupili smo se da sa ponosom obeležimo dan koji za nas ima posebna značaj, jer predstavlja simbol hrabrosti, zajedništva i otpora. Vidodan je simbol našeg nacionalnog ponosa i trajne borbe za slobodu”, navela je Šubarić, i dodala da je svaki Vidodvan u Gračanici nova prilika da narod pokaže privrženost pravoslavnoj veri, tradiciji i zajedništvu.

„Vidovdan je uvek prilika da se osvrnemo na izazove, ali bez obzira na sve pokazali smo hrabrsot i odlučnost da osatnemo svoji na svome. Vidovdan je prilika da se setimo i odamo počast kosovsko-metohijskim stradalnicima onih koji su položili svoje živote za slobodu, za nevine žrtve, da pružmo podršku istrajnosti svima koji su zatvoreni i čekaju slobodu. Njihova hrabrost i žrtva treba da bude pokazatelj vrednosti života i važnost očuvanja mira, neka nam hrabrost i odlučnost njihovih bude motiv da gradimo bolju budućnost za našu decu i buduće generacije“, istakla je Šubarić.

Predesjednik Privremenog organa Grada Prištine sa sjedištem u Gračanici Novak Živić istakao je da je Srbija te 1389. godine hrabro stala u odbrani svog naroda, što radi i sada nakon šest vijekova.

„I danas kada proživljavamo golgotu i nepravdu, znamo da nam je jedini spas jedinstvo, u nameri da opstanemo kao narod i celina sa svojom državom“, rekao je Živić.

On je dodao da Srbija štiti Srbe sa Kosova od žrtava.

„Kosovo neće nestati, niti ćemo ga izdati. Kosovo nije teritorija, to je istorija, otadžbina. Kosovo je DNK, koje traje zajedno sa narodom, državom i Crkvom, ali i znova vaskrsava. okupatori pronalaze različite načine da nas muče, zatvaraju i proganjaju , a mi previjamo rane i idemo dalje. Nejaki ili jaki, moramo biti dostojanstveni“, poručio je Živić koji je nakon toga dodijelio priznanja „Vidovdanska povelja“.

Povodom svečane sjednice upriličen je i bogati kulturni program. Član Narodnog pozorišta Priština sa sjedištem u Gračanici Milan Vasić, uz klavirsku pratnju profesora Nemanje Đorđevića, otpjevao je svoju pesmu „Poleteo soko sivi“, dok su balerine Baletske škole Doma kulture u Gračanici izvele „Valcer cvijeća“ iz poznatog baleta „Krcko Oraščić“.

Program Vidovdanske sjednice zatvoren je nastupom ansambla „Venac“.