IMG_3208_resized_20230613_011404748.JPG (278 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas ugovore sa učesnicima javnog konkursa za izdavačku djelatnost, koji su ostvarili pravo na finansiranje autorskih djela.

Prema riječima gradonačelnika, stručna komisija je odlučila da ove godine Grad Trebinje podrži objavu sedam knjiga.

„Naravno cilj nam je da ostaju djela iza ljudi, da napišu ono što će čitati generacije i što će primjenjivati generacije. Bilo koja da je oblast u pitanju. Podržali smo jedan projekat porodice koja ima člana sa poteškoćama, koja lično iskustvo prenosi na stranice knjige i koja može da podijeli svoje iskustvo sa ostalima koji imaju slične probleme, da bi lakše prolazili kroz to“, naveo je on .

Duško Šarović, direktor Izdavaštva „Vidoslov“ Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske je istakao da će data sredstva iskoristiti za prevod, prelom, autorska prava i štampu knjige jednog oksfordskog profesora.

„Ove godine ćemo imati više izdanja ali ovo za koje smo konkurisali nam je najbitnije. To će biti jedan prevod knjige oksfordskog profesora i nadamo se da ćemo do „Sajma knjiga“ da završimo čitav projekat. U pitanju je djelo Dejvida Bentlija Harta koje se zove „Priča o hrišćanstvu, istorija 2000 godina hrišćanske vjere“, naveo je Šarović.

Sredstva je dobila i Dubravka Vujinović, amater pisac za dječiju slikovnicu pod nazivom „Čedesni pečurak“.

„Ja sam ovdje prvi put, kao pisac amater. U pitanju je dječija slikovnica, koja koliko ima veze sa djecom toliko ima veze i sa djecom sa posebnim potrebama. Pisana je iz ličnog iskustva, srcem. Dobila sam 1.500 maraka, što je dovoljno za dvije trećine prvog tiraža, vidjećemo kako će sve to da prođe. Beskrajno hvala gradonačelniku i gradskoj upravi što su prepoznali prvo mene kao individuu i amatera i kojoj je ovo prvi put da radi nešto ovog tipa. Mislim da će sve ovo imati i viši smisao jer će neki dio ići i u humanitarne svrhe, upravo za djecu sa poteškoćama“, navela je ona.

Ovaj konkurs, Grad Trebinje je raspisao drugi put, a mogli su da se prijave autori knjiga, zbirki pjesama i priča, romana, novela, zbornika, stručnih monografija i fotomonografija. Budžet predviđen za ove svrhe iznosio je 15 hiljada maraka.