Udruzenje beba.jpg (915 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić na prijemu za predstavnike Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ iz Trebinja i klinike za vantjelesnu oplodnju „Pronatal“ iz Češke, rekao je da je u planu obezbjeđivanje povoljnijeg ili besplatanog smještaja za parove koji idu u češku kliniku.

„Mnogi naši sugrađani se odlučuju za odlazak u kliniku ’Pronatal’ koja je poznata po najvećem procentu uspješnosti vantjelesnih oplodnji. Pokušaćemo da potpišemo sporazum o saradnji i nađemo smješaj za sve parove koji tamo odlaze na procedure, da bismo i na taj način olakašali porodicama koje se bore za potomstvo. Već imamo takvu saradnju sa hotelom u blizini Kliničkog centra u Banjaluci, za koji grad plaća troškove, a pacijenti iz Trebinja odlaze sa uputnicom porodičnog ljekara i nadamo se da ćemo nešto slično uraditi i za naše sugrađane koji odlaze na kliniku u Češku. Inače, gradska uprava ne odbija nijedan zahtjev parova za pomoć pri finansiranju vantjelesne oplodnje, koji je opravdan, jer svaka prinova za trebinjsku porodicu mnogo znači i za naš grad“, ističe Ćurić.

Snežana Misita, predsjednik Udruženja „Bebe“ navela je da sa češkom kinikom imaju odličnu saradnju od 2018. godine, ali i da gradska uprava pomaže parovima koji se bore za potomstvo podrškom za sve neophodne procedure i finansiranjem jedne besplatne vantjelesne oplodnje.

„Naši gosti iz Češke su došli u Trebinje da bi održali konsultacije i da bi olakšali parovima dolazak na njihovu kliniku. Kada ne uspije nijedna od tri besplatne vantjelesne oplodnje finansirane sa republičkog nivoa, veća je vjerovatnoća da će uspjeti u inostranstvu jer kod nas nema svih procedura koje se mogu uraditi na inostranim klinikama, kao što je ova u Češkoj. Gradska uprava nam uvijek stoji na raspologanju za prevoz, lijekove, finansiranje i oni su jedinstveni ne samo u našoj regiji, već i šire, po tome koliko pomažu parove koji se bore za potomstvo“, kaže Misita.

Šef klinike „Pronatal“ Eva Cinadrova kaže da se veliki dio procedura sa pacijentima iz Trebinja, odvija telefonom i elekronskim putem zahvaljujući doktorima iz našeg grada.

„Imamo izuzetnu saradnju sa udruženjem „Bebe“ i sa ljekarima iz Trebinja, kod kojih se rade analize, kontrole i provodi dogovorena terapija. Iako najviše volimo kada su pacijenti sve vrijeme kod nas na klinici, ovako je lakše za parove, kojima se znatno smanjuju troškovi boravka u inostranstvu i koji na našoj klinici borave samo tokom neophodnog dijela procedure, odnosno pet ili šest dana. Ljekarima naše klinike nije cilj uzeti novac, već da se rodi zdrava beba“, navodi Cinadrova.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta osnovano je 2020. godine, a za 14 godina postojanja postali su bogatiji za 187 beba