komunalno1.jpg (491 KB)

Komunalno preduzeće u Trebinju ostvarilo je pozitivan poslovni rezultat u prošloj godini, realizovalo brojne aktivnosti na uređenju i čišćenju grada, te nabavilo novu komunalnu infrastrukturu, a gradska čistoća i zelenilo podignuto je na visok nivo, izjavio je Srni direktor ovog preduzeća Milan Mandrapa.

Mandrapa je istakao da je prošle godine iz projekta prekogranične saradnje sa opštinom Nikšić Komunalno preduzeće dobilo 10 polupodzemnih kontejnera, a trenutno je u toku izrada lokacijskih uslova kako bi oni bili podstavljeni.

"Osim toga, obnovili smo opremu za održavanje gradskog zelenila. Istakao bih i veliki projekat formiranja nove gradske pijace, dodijeljeno je 20 modernih kućica registrovanim proizvođačima, a ona će sredinom godine pokazati pun kapacitet", rekao je Mandrapa.

On je istakao prošlogodišnju akciju "Hiljadu platana za ljepše Trebinje", navodeći da je plan da u narednih tri do pet godina u sistem gradskog zelenila bude uneseno 1.000 novih stabala, a osim platana, biće zasađene i autohtone sorte, kao i mediteranske biljke.

"Ove godine sadnja će se vršiti od naselja Aranđelovo do manastira Tvrdoš, akcenat će biti sadnja uz vodotokove. Izabrano je stablo platana, jer je riječ o stablu koje brzo raste, a suština je da se napravi vjetrozaštita sa tog sjeveroistočnog dijela grada odakle prijete najjači udari", objasnio je Mandrapa.

Kada je riječ o planovima za ovu godinu, Mandrapa je istakao da će jedna od najvažnijih aktivnosti biti izrada glavnog projekta za sanaciju deponije Obodina.

"Prvi dio tog projekta odnosi se na sanaciju postojeće i otvaranje nove kasete deponije, a biće formiran i manji centar za reciklažu na deponiji. Krajnji cilj je da se značajno smanje količine trajno odloženog otpada na deponiji. Projekat bi trebalo da bude završen u narednim sedmicama, a potom će se tražiti potencijalni investitori", rekao je Mandrapa.

On je rekao da će u ovoj godini biti formiran novi park u naselju Luč, jer tako žele da stvore novu ambijentalnu zelenu cjelinu u kojoj će stanovnici moći da kvalitetno provode vrijeme, a uskoro će biti završen i novi azil za pse u Petrovom polju.

Mandrapa je napomenuo da se godišnje realizuju tri velike akcije uređenja grada u saradnji sa Gradskom upravom i Javnom ustanovom "Ekologija i bezbjednost", te najavio da će te akcije biti nastavljene i u ovoj godini.

On je istakao da je u posljednjih nekoliko godina nivo svijesti kod ljudi o značaju gradske čistoće visoko podignut, a broj divljih deponija je drastično smanjen.

"Uspjeli smo da gradsku čistoću i zelenilo podignemo na visok nivo. Benefiti se najbolje vide u turističkom smislu. Trudimo se da se, održavajući grad, stvarajući nove zelene površine, svi posjetioci osjećaju prijatno i ponesu utiske o čistom i uređenom gradu", rekao je Mandrapa.