U Gradskoj upravi danas je priređen prijem za najbolje učenike završnih razreda trebinjskih osnovnih i srednjih škola.


Đaci generacije, dobitinici „Vukove diplome“ i učenici koji su osvajali jedno od prva tri mjesta na republičkim takmičenjima iz obrazovnih predmeta, njih ukupno trideset šestoro iz tri osnovne i četiri trebinjske srednje škole, novčano su nagrađeni u iznosima od 100 do 400 KM.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da Gradska uprava tradicionalno, već treću godinu zaredom, novčanim nagrađivanjem izdvaja učenike sa izuzetnim rezultatima – željevši da poruči da vrednuje uloženi trud i rad naših školaraca.


„Razgovarali smo i o njihovim željama – koje će fakultete ili srednje škole upisati u nastavku školovanja. Znamo da je Grad Trebinje u prethodnoj godini po prvi put izdvojio i određena sredstva za upis studenata na deficitarna zanimanja koja su neophodna i našem gradu i Republici Srpskoj, a ovaj program biće aktuelan i u narednom periodu. Cilj nam je da kvalitetni studenti i uspješni srednjoškolci po završetku školovanja ostaju u Trebinju i Republici Srpskoj“, istakao je Ćurić.


U svoj grad – nakon studija koje planira da upiše na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu – želio bi da se vrati Vladimir Gutić, najbolji u ovoj generaciji učenika Centra srednjih škola.


„Bilo je teških trenutaka, potrebno je bilo uskladiti sve obaveze – ali uz pravilnu organizaciju vremena možemo ostvariti dobre rezultate i u školovanju i u vannastavnim aktivnostima. Svakako, tada se uvijek nađe i vremena za izlazak sa prijateljima, za čitanje ili druge aktivnosti koje nas vesele i ispunjavaju“, kaže Vladimir.


Da uz volju i trud nijedan cilj nije nedostižan potvrđuje i Ivana Ćuk, učenik generacije Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“.


„Iako je bilo teško postići ovakve rezultate, uz pomoć nastavnika sve se uvijek činilo lakšim i jedostavnijim. Planirala sam da nastavim obrazovanje u Gimnaziji ‘Jovan Dučić’. Još uvijek nisam odlučila koje ću studije upisati ali mislim da gimnazija pruža najbolju osnovu i da ću u njoj steći najbolja znanja za dalje školovanje“, kaže Ivana.


I Ivana Kašiković, đak generacije Gimnazije „Jovan Dučić“, zahvalna je Gradskoj upravi na novčanoj nagradi.


„Pored naše želje da radimo na unapređenju svoje ličnosti, i nagrade predstavljaju podstrek i motivaciju da se i dalje usavršavamo u našem obrazovanju. Planirala sam da upišem softversko inženjerstvo na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu i iskreno se nadam da će Grad Trebinje i dalje da nam pruža podršku“, ističe Ivana.


U maloj sali Gradske upravi za najbolje školarce i direktore trebinjskih obrazovnih ustanova priređen je i koktel.


RT