IMG_20230518_102342_resized_20230518_102413129.jpg (243 KB)

U Službi za transfuzijsku medicinu Trebinje danas krv daruju pripadnici Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Gradske uprave.

Za 22. organizovanu akciju u ovoj službi prijavio se veliki broj humanista, a do sada je prikupljeno 20 doza kapi koje život znače.

„Hvala svima koji su se odazvali, akcija se provodi zaista dobro. Apelovao bih da krv daruju svi oni koji su zdravstveno sposobni i koji su u mogućnosti jer naše malo nekome može spasiti život“, ističe Stevan Bekan, direktor JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, koji je krv darovao 24. put.

Za Aktiv DDK Gradske uprave, koji broji oko 100 članova, dr Dragan Šarenac, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje ima samo riječi hvale.

„Izuzetno sam zadovoljan, nisam očekivao ovoliki odziv na današnju akciju jer je veliki broj pripadnika ovog aktiva darivao krv u protekla tri mjeseca. Aktiv Gradske uprave jedan je od naših glavnih aktiva, koji čini osnov u funkcionisanju prikupljanja krvi u našem gradu“, navodi dr Šarenac.

U Trebinju i istočnoj Hercegovini, dodaje, zadovoljan je razvojem dobrovoljnog davalaštva krvi, ali su i potrebe za krvlju sve veće.

„Veliki je broj humanista i organizovanih akcija, prikupe se značajne količine krvi. Ipak, posljednjih godina imamo trend sve veće potrošnje krvi i zbog toga moramo da uključujemo nove davaoce, kako bismo uvijek imali dovoljne zalihe najdragocjenije tečnosti“, pojašnjava dr Šarenac.

Naredna akcija zakazana je za četvrtak, 25. maja, kada će humanost pokazati članovi Aktiva DDK M:tel Trebinje.