U širem centru grada Trebinje biće postavljeno šesnaest novih kamera, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 100.000 KM, rekao je Srni vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.
On je objasnio da je riječ o drugoj fazi postavljanja video-nadzora i istakao da je u toku javni poziv na koji svi zainteresovani mogu da se jave do 18. februara.


"U ovoj fazi idemo na pokrivanje glavnih raskrsnica u mjesnim zajednicama na širem području grada. Kamere će biti postavljene na kružne tokove iz pravca Dubrovnika i Mostara, kao i na određeni broj raskrsnica na Nikšićkom putu, gdje se često javljaju problemi", rekao je Ćurić.


On je istakao da je u prvoj fazi postavljena ukupno 41 kamera u Gradski park i glavne saobraćajnice u užem centru grada, kada je nabavljen i server, te dodao da će za ovu fazu biti potrebna i dodatna oprema.

"Ove kamere biće na većoj udaljenosti i samim tim iziskivaće dodatnu opremu za prenos signala", rekao je Ćurić.


Prema njegovim riječima, kamere bi trebalo da budu postavljene do početka turističke sezone, što će doprinijeti, prije svega, poboljšanju bezbjednosne situacije na području grada.


"U slučaju narušavanja javnog reda i mira, kao i saobraćajnih nezgoda, uz pomoć tih kamera može se ustanoviti identitet počinilaca. Vrlo je važno da građani, kao i turisti, budu bezbjedni", rekao je Ćurić.


Postavljanje video nadzora odvijaće se u tri faze. Projektom je predviđeno postavljanje 110 kamera, što će grad Trebinje finansirati sa 520.000KM.


izvor: Srna