Filmadžije, koje već nekoliko dana borave u Trebinju u okviru 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma, družile su se na zubačkim Ublima, gdje je za njih spreman grah poljak na suvom mesu.


Oduševljeni ukusom autentičnog trebinjskog graha, filmadžije su tražile i tanjir više, a kuvar Ilija Runjevac nije krio oduševljenje što su dragi gosti bili više nego oduševljeni jelom koje je spremio.

Pamtiće, kažu, druženje na Ublima, ali i specifičan ukus graha. Pojedini su se već uz ručak počeli raspitivati i za lokacije na tom području orjenskog masiva, interesujući se da upravo tu tokom ljeta, ali i zime provode odmor.

Tražen je i recept, koji je Ilija do detalja objasnio.


Spemio je pet kilograma graha poljaka koji je kuvao oko dva i po sata, a koji je prethodni dan pokišao u vodu.

Neizostavni su bili i začini koji su ovom specijalitetu dali poseban ukus.

Na stolu je bila i salata od paradajza, luka i krastavaca od jednog trebinjskog domaćina.


Najljepše utiske iz Trebinja, kako su obećali, filmadžije će prenijeće svojim prijateljima, a Ubla markirati kao jedno od glavnim mjesta koja moraju da posjete, te najavili skori dolazak u grad na obalama Trebišnjice.

Na kraju druženja, neizostavno je bilo i zajednično fotografisanje pored spomenika vojvodi Lukei Vukaloviću - zubačkom knezu i vođi ustanka protiv Turaka iz druge sredine 19. vijeka.


Filmski festival završava u nedjelju, kada će ga zatvoriti glumac Nebojša Glogovac i glumica Danica Maksimović.
Trebinje danas