Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, juče je u Glavnoj kancelariji sazvao hitan sastanak s menadžmentom Granične policije s ciljem utvrđivanja najnovijih predloženih mjera na graničnim prelazima vezanih za novi virus korona (COVID-19) te pravovremenog informisanja javnosti.

granicna-policija-korona.jpg

Galić je istakao kako je neophodno da se svi pridržavaju predloženih mjera te uveo stalno rukovodno dežurstvo u Glavnoj kancelariji zbog virusa korona, ali i migrantske krize s čime se BiH svakodnevno suoči.

Rukovodno dežurstvo će ujedno biti i u svim terenskim kancelarija i jedinicama Granične policije.

Granična policija BiH dobila je dopis od Ministarstva bezbjednosti BiH, prema kojem postupa na graničnim prelazima, a odnose se na mjere zabrane ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom virusa korona, posebno iz Kine odnosno pokrajine Hubej, Južne Koreje, Italije i Irana.

"U slučaju simptoma virusa korona stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primjenjuju se pooštrene mjere i istima se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH, gdje je, između ostalog, navedeno da prisustvo stranca na području BiH predstavlja prijetnju javnom zdravlju u BiH", saopšteno je iz Granične policije BiH.

Prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori, ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje, koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lične podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH, kontakt telefon.

Ujedno im daju i uputstvo na koji način postupati i kome da se obrate ako se dogodi da naknadno, za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju simptome virusa korona.

Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da poduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta. Takođe, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana.

Granična policija BiH konstantno prati situaciju i preduzima sve moguće preventivne mjere, koje se mijenjaju zavisno od situacije.

"Važno je istaćii kako je to odgovornost ne samo Granične policije BiH i nadležnih tijela i zavoda za javno zdravstvo nego svih građana i putnika da odgovorno i u skladu sa predloženim mjerama Svjetske zdravstvene organizacije postupaju kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19.

Takođe, obavještavamo sve građane BiH da prilikom graničnih provjera budu savjesni i odgovorni te da obavezno kažu, ako se ne može utvrditi iz putnih isprava, da su boravili na područjima zahvaćenim koronavirusom, posebno u Kini, Južnoj Koreji, Italiji, Iranu, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, za svoju dobrobit i dobrobit zajednice", naveli su iz Granične policije BiH.

Prilikom graničnih provjera, policijski službenici Granične policije BiH koriste jednokratne maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa i nema mjesta panici, sve dok svi zajedno surađujemo i kao pojedinci savjesno i odgovorno postupamo- poručuju iz granične policije BiH.