Iako je smanjen ulazak putnika u Bosnu i Hercegovinu s obzirom na epidemiološku situaciju s koronavirusom, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović nagovijestio je kako bi granice mogle biti u potpunosti zatvorene u vrijeme policijskog časa koji je na snazi u cijeloj državi od 20 do 5 sati ujutro-pište klix.ba.
bijaca-korona.jpg
Kako je kazao na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federacije BiH, na današnji dan sanitarni inspektori na graničnim prelazima izdali su ukupno 561 rješenje o izolaciji.
Najviše putnika ušlo je u BiH na GP Orašje, njih 190, te na GP Velika Kladuša, 104 putnika. Desetine putnika prelaze i GP BIjača, GP Izačić, GP Bosanski Šamac te GP Kamensko.

Na brojnim graničnim prelazima, uključujući Međunarodni aerodrom Sarajevo, nije zabilježen nijedan ulazak u BiH.

"Koliko god bili iscrpljeni radeći 24-satnu kontrolu, i dalje ćemo biti na svih 15 graničnih prelaza do određenih odluka viših državnih instanci koje bi promijenile situaciju. Razgovarao sam i sa direktorom Granične policije Zoranom Galićem s kojim sam se dogovorio da možda idemo u pravcu prijedloga prema državnim instancama da se ograniči rad na graničnim prelazima na 8 ili 16 sati, ili da u periodu policijskog časa od 20 do 5 sati ujutro granice budu privremeno zatvorene kako bismo rasteretili naše radnike", kazao je Ajdinović.