Od posljedica teške akutne respiratorne infekcije umrla su još četiri pacijenta, koja su bila zbrinuta u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.
– Riječ je o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima (pridruženim oboljenjima), koje su bile pozitivne na virus influence A(H1)pdm09 – navedeno je u saopštenju.


Institut za javno zdravstvo svakodnevno prati epidemiološku situaciju u Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.


U toku je prikupljanje podataka iz svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za petu nedjelju koji će javnosti biti dostupni u utorak, 5. februara.

– Podsjećamo građane da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem žive i rade, te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama, poštuju preporuke nadležnih ustanova – ističu iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.


Prema podacima Instituta, od početka sezone od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo je 20 osoba.


Izvor: Srpska Cafe