Danica Grujičić - Foto: SRNA
Direktor Instituta Srbije za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić izjavila je da ostaje pri stavu da će svi u Srbiji zbog NATO bombardovanja biti onkološki bolesnici "samo ako dovoljno dugo požive" i naglasila da je ubijeđena da se posljedice bombardovanja reflektuju na broj oboljelih od virusa korona u regionu.

- Ja sam ubjeđena da nije slučajno što na čitavom Balkanu, u Srbiji i Crnoj Gori raste broj oboljelih. Ja sam ubjeđena da je to zbog bombardovanja - istakla je Grujičićeva.

Ona je navela da se trenutno 25 djece liječi u Srbiji od malignih bolesti u Institutu za radiologiju, te da je to dokaz o bombardovanju.

- Zalažemo se za naučno istraživanje toga. Ko se plaši jedne naučne studije, sveobuhvatne od Subotice do Prizrena šta se desilo 1999. godine - upitala je Grujičićeva.

Govoreći o epidemiji virusa korona, Grujičićeva je poručila da je potrebno poštovati državu.

- Može da vam se ne sviđa Vučić, ali on je institucija. Mislim da je potrebno da poštujemo državu. Mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, jer imamo veliki broj zaraženih i moramo da zbrinemo taj broj zaraženih. Daj nosite te maske i ubeđena sam da ćemo u avgustu sve završiti - rekla je Grujičićeva za Televiziju "B92".

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju naglasila je da one koji rade u kovid bolnicama treba nagraditi i dodala da ne misli da ljudi gube povjerenje u ljekare.

- Sluša se struka. Vidite da se cijeli svijet tako ponaša da se odluke donose iz dana u dan. Svaki dan nešto učite - rekla je Grujičićeva.

Ona je upozorila da virus korona, iako respiratorna infekcija, izaziva buru u čitavom organizmu i navela da je od 1.000 pacijenata samo sedam imalo antitijela, te je jasno da društvo nema imunitet na virus korona.

Grujičićeva je pozvala onkološke pacijente da zakazuju svoje termine za terapije, kako ne bi bilo čekanja i zastoja.

- Moja molba onima koji dolaze jednom godišnje ili jednom u šest mjeseci - molim vas nemojte dolaziti sad u ovom jeku. Moramo da čuvamo zdravstvene radnike. Aludiram na one iz Obrenovca, Mladenovca, Surčina, ako postoji mogućnost da vas neko doveze i odveze da to uradite, da ne budete 24 sata tu zbog pola sata terapije - rekla je Grujičićeva.

Ona je zamolila sve da nose maske i pridržavaju se propisanih mjera.

- Zato sve molim - maske, nemojte da vas mrzi da ih stavite. Ne znate ko prolazi pored vas, ko je u prevozu dodala je Grujičićeva.