unnamed (24).jpg

Nakon molitve u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg i uz  blagoslov oca Branka Kalabe, šestorica Trebinjaca krenuli su pješke do manastira Ostrog u Crnoj Gori, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog. Povod za to jeste praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom, koji se obilježava 12. maja.

Vođa hodočašća kojem je ovo 14. put da pješači, Minja Stević, objasnio je da se kreću već tradicionalno po znanoj ruti, a pauze će praviti u Lasti, a zatim na graničnom prelazu Klobuk, Vilusima pa u Nikšiću.

"Pomoleći Boga, sutra u popodnevnim satima smo pod ostroškim gredama, gdje ćemo prespavati i 11. maja se pokloniti moštima Svetoga Vasilije Ostroškog i Tvrdoškog za zdravlje naših porodica i ugrađana. U popodnevnim časovima vraćamo se u Trebinje, a na dan Svetog Vasilija ujutro idemo u Mrkonjiće'', objasnio je Stević.

Prema Minjinim riječima, nema prepreka kada je u pitanju hodočašće, te je rekao da se taj osjećaj ne može opisati, već samo doživiti. 

unnamed (23).jpg

Već deseti put do Ostroga ide Bojan Radovanović, koji nam je objasnio da pješačenje zna biti naporno ali ono što ih vodi jeste ogromna energija i ljubav prema Svetom Vasiliju Ostroškom.

"Dosta puta nas prati kiša, pravimo kratke pauze, a i dvije velike. Cijeli put je poprilično naporan, ali što smo bliže Ostrogu sve je lakše. Kad dođemo u Nikšić vidimo stijene i dođemo do dijela odakle se vidi manastir mi smo umorniji, ali sve je lakše i volja je sve jača. Dok pješačimo vlada lijepa atmosfera,  pričamo i  šalimo se  ", objasnio je Radovanović.

Svake godine ovoj grupi veliku podršku pruža firma "Dineco" na čelu sa braćom Pantović.