Hakeri su se ovih dana okomili na Elektroprivrede u regionu. Najviše štete nanijeli su onoj u Sloveniji. Na hiljade napada primi i Elektroprivrede Republike Srpske. Za sada se uspješno bore .

„Elektroprivreda Srpske preduzela je i preduzima  sve neophodne mjere da zaštiti svoj sistem jer je on od vitalne važnosti za napajanje električnom energijom svih naših građana i privrede Republike Srpske. Možda je dovoljno reći da je svaki dan ERS suočena sa  hiljadama hakerskih napada i da je do sada uspješno odolijevala istim“, rekla je Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede Republike Srpske. 

U ERS-u za ATV kažu da su im kolege iz Slovenije poslale upozorenje i prenijeli iskustvo šta se desilo s njihovim sistemom. Ovi napadi nisu bezazleni, hakeri zarobe sve podatke a onda ucjenjuju.

„Ti hakeri obično traže novac ili traže neku nadoknadu da bi otključali te podatke tj. da bi vratili iste kompaniji kojoj pripadaju i ako uplatite oni vrše otključavanje ili ste ostali bez svih podataka ako niste spremni da platite, znači morate dizati sisteme od početka“, rekao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u. 

U Elektroprivrede Srpske kažu da preduzimaju sve mjere za unaprijeđenje informacionog sistema, vrše se obuke svih zaposlenih,  a nabavljaju se i nove tehnologije za sprečavanje sajber napada.