Hans Kristijan Andersen (ilustracija) -
"Snježna kraljica", "Mala sirena", "Ružno pače", "Djevojčica sa šibicama" "Palčica" mnogim generacijama unazad nekoliko desetina godina poznate su bajke, sa kojima su se u nekom periodu odrastanja susretali.

Njihov tvorac, ali i tvorac mnogih drugih bajki je danski pisac Hans Kristijan Andersen, koji je preminuo prije 145 godina. Možda su vremena drugačija, možda bajke do današnjih mališana dolaze na različite načine, ali jedno je sigurno, Andersen je jedan od autora koji su im utabali put i raširili takvu vrstu magije do djece širom svijeta.

Čarobni svijet Pepeljuge i njenih pomagača životinja, raskošne palate, magične staklene cipelice, zle maćehe, fantastični život sirena na dnu mora, kao i dirljiva priča o olovnom vojniku i njegovoj balerini osvajao je srca mnogih generacija. Zajedno sa Andersenovim junacima putujemo u daleka, raskošna kraljevstva, spoznajemo dobro i zlo i shvatamo prave životne vrijednosti. Uranjajući u svijet bajkovitih prostranstava, nebeskih visina i morskih dubina, posmatrajući živote labudova, prinčeva i princeza spoznajemo moć života i snagu dobra.

Andersenovo cjelokupno stvaralaštvo ukazuje na duboko poznavanje nepravdi koje je viđao svuda oko sebe, a koje je i sam doživljavao.

- Bajke leže u meni poput sjemenki. Potreban je samo dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet - kazivao je veliki Andersen.

Počeci

Na ostrvu Finen u Danskoj, u gradiću Odens, u porodici obućara Hansa Andersena, prije 215 rođen je dječak Hans Kristijan Andersen.

Nakon očeve smrti kao četrnaestogodišnji dječak budući slavni pisac ostao je bez ičega. Ubrzo je otputovao za Kopenhagen kako bi pohađao glumačku školu s baletom i pjevanjem. No, iz škole su ga otpustili, s obrazloženjem da je netalentovan.

Uz pomoć pokrovitelja, direktora Kraljevskog pozorišta, Andersen je uspio da završi školovanje. Njegovo prvo uspješno djelo bio je putopis "Šetnja od Holmenskog kanala do istočne tačke ostrva Amagera" iz 1829. godine.

Postao je poznat kada je objavljen roman "Improvizator" iz 1835, koji je napisao nakon putovanja po Italiji oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju.